Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier øke husleien med 1000kr?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hallo, jeg går vg1 og har en hybel leilihet som jeg leier. jeg betaler 4000kr i måneden, men så har husverten gitt meg beskjed om at jeg må betale 1000kr ekstra i husleie. har han lov til å gjøre det? er det noen lover som sier at han ikke kan øke husleien så mye? hilsen gutt 17.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig klare regler for hvordan en utleier kan øke husleien.

 

Du skriver ikke hvor lenge du har bodd i leiligheten, men det første kravet er at for at utleier skal kunne øke leien må du ha bodd der i ett år. Da kan utleier øke leien etter konsumprisindeksen. Hvor mye dette vil utgjøre finner du enkelte ved å gå på Statistisk sentralbyrå sine sider som du finner her. Konsumprisindeksen utgjør normalt kun noen få prosent per år. Varsling etter konsumprisindeksen krever én måneds skriftlig varsel fra utleier. 

 

Om leieforholdet ditt har vart i mer enn 2 år og 6 måneder kan utleier justere leien til det som heter gjengs leie. Da må han varsle skriftlig 6 måneder i forveien. Gjengs leie er en gjennomsnittsleie av allerede etablerte leieforhold, og ligger normalt noe under markedsleie. Om du lurer på hvor mye gjengs leie vil utgjøre bør du kontakte noen som kan hjelpe deg med dette, eksempelvis Leieboerforeningen eller Juss-Buss.

 

Dette er de eneste måtene man kan justere leien på i et løpende leieforhold.

 

OBS! Om leiekontrakten din er utløpt og du skal tegne ny kontrakt med utleier kan utleier fastsette leien til hva han vil med den begrensning at han ikke kan kreve urimelig høy markedsleie. Da gjelder med andre ord ikke de reglene jeg har nevnt over.

 

Du kan også finne informasjon om leieøkning ved å gå inn på Boligjegeren.Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett