Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg lurer på noen ting når det gjelder å bære skytevåpen offentlig i Norge

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noen ting når det gjelder å bære skytevåpen offentlig i Norge. Jeg har lest litt i grunnloven, og i følge den kan man få tillatlese til å bære skytevåpeen for beskyttelse i Norge, og på Svalbard er det visst lov til å gå med det synlig i beltet, pga. isbjørn. Det jeg lurer på er hvor vanskelig denne tillatlesen er å få? Jeg har jo fått med meg at Norge ligger på 3. plass i antall sivile våpen i den vestlige verden, og at det er veldig lett å få lissens for skytevåpen i Norge. Bare lurer på om det er like lett å få bæretillatelse? Takk for saklig svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hovedreglen er at det er forbudt å bære våpen på offentlig sted. Unntak fra dette gjelder dersom man har "aktverdig grunn" til å ha med våpenet, f.eks i forbindelse med jakt eller "våpensport". Dette følger av våpenloven § 27b. Å bære våpen til beskyttelse er ikke lov for privatpersoner, unntak kan gjøres på Svalbard.

 

For å få tillatelse til å erverve våpen i Norge må man kunne godtgjøre et behov. Tillatelse gis av politimesteren på søkerens bosted.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett