Hopp til hovedinnholdet

barneloven, aldersgrenser, alene hjemme

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man være for at det er lovlig å være alene hjemme over lengre tid? om det er en lov mot det da. tenker på alt fra en helg til 14 dager

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det følger av barneloven at foreldre har omsorgsplikt for sine barn og at de både har rett og plikt til å ta avgjørelser for sine barn. Dette betyr at de er ansvarlig for deg og at de må sørge for at det ikke skjer noe galt når du er alene hjemme. Utgangspunktet er derfor at det er dine foreldre som bestemmer om du kan være alene og hvor lenge du i så fall kan være alene.

 

Men det følger også av barneloven at barn gradvis skal gis større selvbestemmelsesrett etter hvert som de nærmer seg 18 år. Foreldrene kan derfor ikke, for å si det veldig enkelt; «være kjempestrenge og behandle barnet som om det er en fange». Foreldrene må avgjøre hva de synes er best i forhold til det enkelte barn og om de stoler på at barnet er forsiktig med hva det gjør, f.eks. hvem som slippes inn, dersom barnet er alene hjemme.

 

Det er altså ikke mulig å gi et klart svar på spørsmålet ditt. Du bør snakke med dine foreldre og forsøke å oppnå enighet om en ordning som dere alle kan godta. Husk at dine foreldre har ansvaret for deg. De kan få store problemer dersom noe skjer med deg når du er alene hjemme.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett