Hopp til hovedinnholdet

Får ikke lov å kjøre båt alene.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Vi har båt på hytten og jeg får ikke lov å bruke den alene. Den er under 8 m med 10 knop rett og slett en jolle. Jeg syntes det er teit pga jeg kan kjøre den. Hvilke rettigheter har jeg her? Grunnen til at jeg syntes dette er dumt er fordi jeg er en sånn type som liker å få lov til å gjøre ting og føle meg voksen og fri og btw jeg oppfører meg også veldig bra. Hva skal jeg gjøre? Håper på svar Hilsen en gutt på 14 år. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har lov til å kjøre denne (se under), men det er også slik at foreldrene dine har rett til å nekte deg dette i og med at de har ansvaret for deg fram til du er 18 år og myndig. Dersom de mener at du ikke er moden eller flink nok til å kjøre båt alene, har det altså rett til å nekte deg det. Men det å få erfaring på sjøen er også viktig. Kanskje dere kan ta noen turer sammen der du styrer båten og viser hvor god du er, så blir de kanskje tryggere på deg og lar deg få lov til å kjøre litt alene.

 

Det kan også være en god ide å melde seg kurs for å ta båteførerbeviset. Du kan begynne nå som du er 14 år, men du vil ikke få det før du har fylt 16 år. Likevel vil det gjøre at du lærer masse om navigering og sikkerthet på sjøen, og det kan gjøre at foreldrene dine stoler enda mer på deg.

 

Husk redningsvest!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Båtførerbevis

Båt på Mjøsa (foto: Endre Hesthagen)

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett