Hopp til hovedinnholdet

Hva skal barnebidraget brukes på, og hvor mye er det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Mamma og pappa er skilt, og jeg bor hos mamma. Da betaler jo pappa penger. Hva er det meningen mamma skal bruke de på? Og hvor mye betaler han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Etter barneloven § 30 har du krav på omsorg og omtanke fra foreldrene dine, og foreldrene dine er også ansvarlig for å forsørge deg. Det innebærer at foreldrene dine har en plikt til å dekke dine behov for blant annet mat, klær, toalettsaker, og andre ting du trenger. Barnebidraget kan også bruker på fritidsaktiviteter, eller på ting du ønsker deg.

 

Men det er ikke slik at de pengene din far betaler til din mor skal brukes på et eller annet som kun er til deg. Moren din kan for eksempel betale strømregningen for barnebidraget en måned, dette gagner jo også deg. Forutstningen er jo da at hun bruker sine penger på mat og klær til deg. Poenget med at faren din betaler bidrag er jo at det å ha et barn medfører økte utgifter, og siden han også er ansvarlig for deg er det bare rett og rimelig at han er med og betaler.

 

Moren din står altså ganske fritt til å velge hva hun bruker barnebidraget på, men det går jo selvfølgelig en grense. Hun kan for eksempel ikke bruke barnebidraget på ting til seg selv, eller på alkohol, røyk osv slik at dette går ut over deg. Nå skriver ikke du at det er tilfelle, men hvis det skulle være slik er det viktig at du gir beskjed til for eksempel faren din.

 

Størrelsen på barnebidraget avhenger blant annet av hvor mye faren din tjener, og av hvor mange barn han har forsørgeransvar for. Det er altså ikke mulig for meg å svare på hvor høyt barnebidraget for deg er.

 

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett