Hopp til hovedinnholdet

Gjelder norsk lov i utlandet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var nylig på reise og ble stoppet i tollen og vi fikk vite der at vi fremdeles var underlagt norske lover selv om vi var i utlandet, dette var vi ikke klar over. Det jeg lurer på er hvorfor norske statsborgere er underlagt norske lover når de er i utlandet? Jeg regner med at vi må følge de lovene som er i oppholdslandet også, vil det si at norske statsborgere har to sett med lover de må følge? Er det da de strengeste lovene som gjelder om man gjør noe galt i utlandet? Jeg er selv dansk statsborger men har bodd i norge hele livet mitt, hvilke lover må jeg følge når jeg er på reise i utlandet? Danske, norske og det aktuelle landet jeg er i? Er jeg forresten også underlagt danske lover selv om jeg bor i norge? Håper dere kan svare på dette :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er i hovedsak bare deler av den norske straffeloven som også gjelder i utlandet. I Straffeloven § 12 er det en oppramsing av hvilke bestemmelser som gjelder i utlandet. Som du ser gjelder reglene både for norske statsborgere og personer hjemmehørende i Norge.

 

Danmark har trolig tilsvarende regler om deres straffelovs virkeområde, men dansk lovgivning kjenner jeg ikke så godt til.

 

Som hovedregel blir man straffet etter det lands regler som man begår lovbruddet i. Er et forhold ikke straffbart etter landet du befinner deg i er det mer aktuelt at ditt eget lands lover slår inn.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett