Hopp til hovedinnholdet

Rett til å nekte helsehjelp ved 16 år. Anoreksi og annen alvorlig sykdom.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg blir 16 år dette året, men jeg lurte på hva jeg har rett til og ikke rett til som 16 åring når det kommer til liv og helse, og ellers i samfunnet. Er det ikke slik at når jeg er 16 er jeg med på å bestemme om jeg vil ta i mot helsehjelp eller ikke når jeg har spiseforstyrrelse, anoreksi, depresjon, selvskading osv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvilke rettigheter man har generelt i samfunnet som 16 åring, vil jeg si at det er lettere å svare på konkrete spørsmål, enn å liste opp alle ting man har rett til i samfunnet som 16 åring. Du kan imidlertid lese litt om rettighetene dine som ungdom på ung.no sine sider her og her.

 

Du har også stilt spørsmål om hvilke rettigheter du har som 16 åring når det kommer til liv og helse og videre, om du da kan bestemme selv om du vil ta i mot helsehjelp eller ikke. I utgangspunktet har du nådd din myndighetsalder innen helse når du er 16 år, og vil selv kunne bestemme i spørsmål som dreier seg om din helse. Imidlertid er det slik at legene har anledning til å få fattet vedtak om å gi deg helsehjelp mot dine egne ønsker, dersom de vurderer at du ikke er i stand til å ta denne vurderingen selv. Dette følger av Lov om pasient og brukerrettigheter § 4A-3. Dersom du har spiseforstyrrelser, anoreksi, depresjon eller driver med selvskading, er dette momenter som kan tas inn i vurderingen av om du er i stand til å ta vurderingen om du vil ha helsehjelp eller ikke.

 

Sykdommene du beskriver er alvorlige sykdommer som det er viktig å passe på å få hjelp for. Dette er også grunnen til at det er anledning til å fatte vedtak om å gi helsehjelp til pasienter som motsetter seg dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Journal og helseopplysninger

Helsejournal (ung.no)

Finnes det noen journal på meg? Vet fastlegen eller helsesykepleier at jeg var på sykehuset og hva de gjorde med meg der? Kan jeg gå til legen og få all informasjon om helsa mi fra jeg var liten og fram til nå?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett