Hopp til hovedinnholdet

Hva er reglene for fremleie?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sendte inn dette spørsmålet for litt siden og har noen oppfølgningsspørsmål til dette. Hadde vært kjempe fint om dere kunne svare :) Ditt spørsmål til oss: Hei. Jeg har bodd med kjæresten min en stund nå, og nå det har blitt slutt mellom oss. Vi har fortsatt noen måneder igjen av leiekontrakten så vi må fortsatt bo sammen. Dette er veldig utfordrende og ubehagelig for begge to, og vi har ikke råd til å betale oss ut av kontrakten og han vi leier av har heller ikke mulighet til å si opp kontrakten nå fordi han ikke har mulighet til å skaffe nye leietakere. Finnes det noe vi kan gjøre for å si opp kontrakten fortere eller få flyttet fra hverandre? Takk for hjelp. Vårt svar: Hei Jeg har full forståelse for den vanskelige situasjonen dere nå er i. Den eneste muligheten dere har om dere har en bindingstid, er imidlertid å eventuelt fremleie ut boligen. Fremleie betyr at dere finner en ny leieboer og inngår en ny leieavtale med denne personen i resterende del av leieperioden. Dere vil da være utleier for denne personen, og fortsatt være forpliktet som før etter deres egen leieavtale. Men dere slipper da å bo i leiligheten. Fremleie krever samtykke fra utleier, men om utleier nekter uten at det finnes en saklig grunn til å nekte vedkommende dere har funnet vil dere likevel få oppsigelsesadgang. Mer informasjon om fremleie finner du her: http://www.boligjegeren.no/Underleieforholdet/Temasaker/Fremleieoghuststandsutvidelse.aspx 1: Hva kan defineres som en saklig grunn for at utleier ikke vil at vi skal fremleie leiligheten? 2: Hvis han nekter oss fremleie uten en saklig grunn, betyr det da at vi kan si opp leiligheten? Isåfall gjelder da de 3 månedene med oppsigelsestid som står i kontrakten? 3: Det er min tidligere kjæreste som står som som leietaker på kontrakten. Hvis hun ikke vil ha noen andre til å bo i leiligheten, kan jeg likevel kreve at leiligheten skal fremleies slik at jeg kan flytte ut? Eller er det noe annet jeg kan gjøre? Tusen takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


1. Utleier kan ikke nekte fremleie på generelt grunnlag. Om han gjør dette vil dette fort være usaklig i seg selv. Det loven henviser til er at utleier kan nekte fremleie dersom fremleierens forhold gir saklig grunn til det. Det er altså konkrete ting ved den aktuelle personen dere vil fremleie ut til som vil være avgjørende. I den forbindelse må det vurderes helt konkret, og det er fremleierens kvalifikasjoner og egenskaper som beboer som vil være det essensielle. Det skal svært mye til for at en utleier kan nekte med saklig grunn. En annen årsak til å nekte å fremleie kan være at boligen blir klart overbefolket.

 

2. Om han nekter fremleie uten saklig grunn kan dere si opp, og det er oppsigelsestid i kontrakten som vil gjelde. Så om dere har tre måneders oppsigelse i henhold til kontrakt er tre måneder som gjelder.

 

3. I en slik situasjon har man en tapsbegrensningsplikt. En ting er da forholdet mellom dere og utleier, et annet er mellom deg og din ekskjæreste. Husleieloven regulerer ikke direkte hvordan oppgjøret mellom deg og din ekskjæreste vil være, men om din eks nekter å gjøre det man kan gjøre for å begrense tapet vil dette ha betydning for din eks sine muligheter til å kreve leie etc av deg.

 

Det kan være fornuftig av deg å kontakte noen som kan gi deg litt mer utfyllende rådgivning. Du kan da eksempelvis kontakte Leieboerforeningen, Juss-Buss, JURK e.l.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning