Hopp til hovedinnholdet

Kan dyrevernet eller mattilsynet avlive et dyr uten samtykke fra eier?

Jente 20 år
 

Spørsmål

har dyrevernet/mattilsynet rett/lov til og behandle folk og dyr som de vil her i verden, når det gjelder en liten fillesak, som ikke har med grov dyremisshandling og gjøre? har de lov/rett til og avlive ett dyr uten verken og gi beskjed om det til eieren/e, og eller helt uten eieren/es samtykke? hilsen ei jente i fra østfold.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Den tidligere lov om dyrevern er nå blitt erstattet av dyrevelferdloven.Det følger av lovens § 3 at "Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger". Som du kan se av denne bestemmelsen er det ikke slik at dyrevernet/ mattilsynet eller andre kan behandle dyr akkurat slik de vil. Alle dyr har ifølge loven krav på å behandles godt.

 

Det følger av dyrevelferdloven § 4 første ledd at

       "Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart".

 

Videre følger det av annet ledd at

       "Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid".


Som du kan se av denne bestemelsen kan man ikke avlive et dyr uten å kontakte eieren.

 

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett