Hopp til hovedinnholdet

Sniking på trikken

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Hvis man er 15år, og blir tatt for sniking på trikken, og får en bot på 900kr, i og med at ungdommer av forstålige grunner ikke nødvendigvis har 750kr i lomma, kan fortsatt Ruter kreve hele 900kr? Altså har de rett til å gi mindreårige en gebyr på 150 kr hvis man ikke betaler der og da? Hvis man som passasjer sniker på trikken, hvilken rett har man i forhold til billettkontrollører? Er man tvunget å vise personalia og signere? Også en siste ting, dette stemmer vel sikkert, men for sikkerhetskyld, har vektere lov til å opperere sivilt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ruter sitt gebyr for å snike på trikk/buss er 900 kr. Dersom man gjør opp med en gang gir Ruter deg en rabatt på 150 kr, sånn at du bare må betale 750 kr. Det er altså ikke sånn at mindreårige får et ekstra gebyr fordi de ikke kan betale med en gang. Reglene er like for alle.

 

Vektere kan opptre sivilt, men skal alltid ha legitimasjonskort som viser hvem de er. Dersom du blir stanset i billettkontroll og ikke kan vise gyldig billett ber de om at du oppgir personalia.

 

Vektere i seg selv kan ikke kreve at du viser legitimasjon, men dersom du ikke gjør dette frivillig har de rett til å holde deg igjen og tilkalle politiet. Når politiet kommer har du plikt til å oppgi personalia. Så du kan si at det er en form for "frivillig tvang" at du viser vekterne legitimasjon og signerer på gebyret.

Det beste er å kjøpe billett på forhånd!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett