Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange kalorier trenger jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvor mye kalorier jeg skal ha i meg hver dag. Jeg er ca. 165cm høy og veier rundt 55-57 kg. Jeg trener styrke 3 ganger i uken og er på organisert håndballtrening 3 ganger i uken (+ 1-3 kamper nesten hver helg). Jeg er også veldig mye fysisk aktiv hver dag og trener hjemme ganske mye nesten hver dag i tillegg. Hvor mye kalorier skal jeg da ha i meg for å ikke gå ned/opp i vekt?

Besvart 07.03.2019 09:46
 

Svar
Hei!

Så flink du er som er så fysisk aktiv!

Hvor mange kalorier hver enkelt trenger er individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som: kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil. 

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette, og i verste fall ende opp med å få en spiseforstyrrelse. Vi anbefaler ingen å telle kalorier.

Hvis du lurer på om vekten din er normal, kan du snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen om dette.

Spis når du er sulten, og stopp når du er mett, hold utskeielser til helgene, og tren regelmessig. Da reguleres vekten slik som kroppen din synes er best.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold