Hopp til hovedinnholdet

Er vegansk kosthold miljøvennlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er et veldig tilfeldig og «uviktig» spørsmål sånn egentlig.. men det jeg lurer på er hvordan å være veganer skal være miljøvennlig med tanke på at nesten alle varene må importeres nesten hele jordkloden for å komme til Norge (f.eks. Mango, mandelmelk, avokado, tofu osv.). Er det ikke da mer miljøvennlig å spise vegetarbasert kosthold med mer kortreist mat?

Besvart 17.06.2019 18:23
 

Svar
Hei!

Det er et viktig spørsmål du stiller! 

Kjøttproduksjon fører til svært mye utslipp av metangass, og det er derfor mer miljøvennlig å spise en plantebasert kost. 

Kortreist mat vil med tanke på transport ofte være mer miljøvennlig. Derfor er det en del mennesker som spiser sesongbasert og kortreist mat. 

I dagens samfunn hvor vi er avhengige av å kjøpe maten vi spiser, kan man velge hva man vil fokusere på. For mange handler det om smak, hva man har lyst på, helse, tilgjengelighet, hva som er lett å lage eller spise, miljø, dyrevelferd, allergier også videre. 

Du kan selv tenke igjennom hva som er viktig for deg. 

Du vil ofte høre meninger om at vegansk kosthold ikke er mer miljøvennlig, men det finnes i dag store rapporter av god kvalitet som sier at verdens befolkning må spise mer plantebasert mat, ikke nødvendigvis vegansk, men definitivt mer plantemat og mindre kjøtt for å bedre miljøet og klimaet. 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette er regjeringens klima- og miljøoppgaver

Søppel i Steinbruvann (foto: Endre Hesthagen)

Lurer du på hva regjeringen jobber med i miljøsaker? Besøk hjemmesiden til klima- og miljødepartementet.

Les mer

Slik bidrar du enkelt til en mer miljøvennlig verden

Pant på flasker (colourbox.com)

Hva kan DU gjøre i din hverdag for å være mer miljøvennlig? Vær miljøbevisst - bryt en uvane. Det er lettere enn du tror!

Les mer

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer

Visste du at det finnes miljøvennlig kjøtt?

Geit (colourbox.com)

Du behøver ikke bli vegetarianer for å ha en miljøvennlig kost. Det finnes nemlig kjøtt som gir mindre miljøbelastning, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt i kosten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise