Hopp til hovedinnholdet

Er det noen jobber for miljøet? Starte en organisasjon?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hallo. Jeg bryr meg om miljøet, og vet at det forsøples en del her i verden. Når jeg er med venner og de kaster noe på bakken, passer jeg på å ta det opp. Jeg og søskenbarnet mitt gjør det, og i fjor laget vi en organisasjon-tegning. Vi hadde planer om å starte en miljø-organisasjon, vi har ikke mistet håpet. Men spørsmålet mitt er: 1. Jeg har lyst til å jobbe med miljøet. Er det noen jobber for miljøet. I såfall, hva må jeg studere? 2. Hvordan starter man en organisasjon? Ikke en stor en, men en i den lille byen vi bor i f.eks? Håper på svar, for dette er noe jeg engasjerer meg for!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Så flott at du vil jobbe for et mer miljøvennlig samfunn og et bedre klima!

 

1.

Det finnes jobber innen miljøspørsmål i alt fra organisasjoner, offentlig forvaltning (f.eks. departementer og direktorat), innen forskning, undervisning etc. Noen har utdannet seg til biolog, geolog, hydrolog, meteorolog, naturgeograf eller liknende. Andre er utdannet som jurist, økonom, innen samfunnsvitenskap eller liknende - også slike yrkesgrupper jobber altså tilknyttet miljø- og klimaspørsmål. På utdanning.no kan du søke opp og lese mer om de forskjellige yrkene. Dette kan gi deg et godt overblikk over mulighetene.

 

Det kan være fint å melde seg inn i en ungdomsorganisasjon som jobber med miljøspørsmål. Da møter du likesinnede, og får mulighet til å gjøre en forskjell allerede nå mens du er ungdom. I tillegg kan organisasjonserfaring gi deg veldig gode fordeler hvis du senere vil søke deg jobber innenfor samme fagfelt. Sjekk eksempelvis

Natur og ungdom

Miljøagentene

 

2.

Det lureste er at dere først kontakter de organisasjonene som allerede finnes innenfor miljøarbeid for ungdom. Både Natur og ungdom og Miljøagentene som jeg har nevnt over, er gode eksempler. Kanskje finnes allerede et lokallag av disse i nærheten av der dere bor. Og hvis det ikke finnes, kan dere helt sikkert starte opp dette. Ved å starte et lokallag av en allerede eksisterende organisasjon så vil dere få mye hjelp underveis, og i tillegg få muligheten til å tilhøre et større nettverk av ungdommer med samme engasjement som dere selv. Det å starte en helt egen organisasjon "fra bunnen", er derimot en vesentlig større prosess. Det er ikke umulig, men ofte lønner det seg altså å først sjekke hvilke organisasjoner som allerede finnes. Om dette er vanskelig å finne ut av på egen hånd, sjekk med ungdomsrådet der dere bor - de vet gjerne mye om "hva som rører seg".

 

Hvis det blir aktuelt å starte opp en helt ny organisasjon, sjekk tips til denne prosessen i dette tidligere besvarte spørsmålet her på ung.no.

Lykke til med viktig engasjement, stå på!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø