Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal man få slutt på trakasserende språkbruk på nett?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Kva er grunnen til at enkelte mistar alle hemningar når dei ytrar seg på sosiale medium? Og kva skal til for å fåslutt på trakasserende og diskriminerande språkbruk på nett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no!

Jeg må si du stiller et aktuelt og vanskelig spørsmål. Hvordan skal vi få slutt på trakassering og diskriminering på nett? Det er nok ikke noe enkelt svar på dette.

Jeg tror at mange mennesker kjenner seg friere til å skrive hva som helst på sosiale medier. Mange har nok behov for å ytre seg på nett fordi de ikke helt får det til i det virkelige liv. Sosiale medier er et enkelt sted å ytre seg fordi ingen kan stoppe det de vil si. Det er nok derfor flere mister alle hemninger som du skriver. De vil bare få frem sine egne tanker og meninger uten å tenke over hva konsekvensene av det vil bli. 

Ofte er det jo sånn at det ikke er så lett å si akkurat hva man mener til en person. Og vi vet jo at det å si stygge ting til en annen ikke er helt riktig. Så da er det noen som benytter sjansen til å trakassere på nettet i stedet.

Dersom du har opplevd at noen trakasserer deg på nett så bør du si ifra til en voksen. Kanskje en lærer eller sosiallærer på skolen, eller helsesøster. Det er straffbart å hetse andre på nett. Jeg legger ved noen artikler om det.

Du er 15 år og har mange år foran deg med både nett og sosiale medier som en del av livet. Bestem deg allerede nå for å ikke bli en som trakasserer og diskriminerer og mister alle hemninger på nett. Vi må begynne med oss selv, kanskje blir det en endring en dag.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det ulovlig å mobbe på nett?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Vi laget på gøy en nettside om hvem på skolen som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt. Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Nå har noen av de vi skrev om funnet ut at det var vi som laget siden. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig?

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing