Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg blir mobbet, men jeg vet ikke fordi jeg vil ikke kalle meg for et mobbeoffer.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg har et par problemer, og trenger noen å si det til. de siste to ukene har jeg vært så veldig deprimert. folk kaller meg negativ og sur hele tiden og det sårer meg. jeg tror at jeg blir mobbet, men jeg vet ikke fordi jeg vil ikke kalle meg for et mobbeoffer. folk sier at jeg skal gå å henge meg, at jeg er en stygg hore, fleskeberg/fettlår, at jeg burde få en sykdom å dø, at ingen liker meg og at jeg er en feit hval ( i tillegg til dum, rar, irriterende, negativ, retard, stygg, ect), men de styggeste kommentarene kommer som oftest fra mange forskjellige folk, og ved jevne mellomrom. mindre ekle kommentarer blir slengt et par ganger om dagen kanskje. er dette mobbing? jeg har selvskadet og kastet opp mat og prøvd å sulte meg gjentatte ganger, fordi mamma har plaget meg for vekten min i 5 år nå. jeg er 165 cm høy og veier 62 kilo. er dette normalt for en 14 år gammel pescaterianer som ikke går på noen fritidsaktiviteter? takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du er flink til å ordlegge deg. Du har også god innsikt i din situasjon. Jeg forstå godt at du ikke har lyst til å tenke at du selv er et mobbeoffer. Når man klarer å tenke godt om seg selv så er det med på og holde humøret og selvfølelsen opp.

Det er viktig.

Du skal også vite at du er normalvektig. Kroppen din er sunn og frisk. Akkurat slik den skal være. Du har ingen grunn til å slanke deg. Spis og drikk det du ønsker i forhold til ditt pescetariske kosthold.

Det å trene påvirker ikke vekten i særlig grad. Vi trener for å holde kroppen sunn og frisk. Trening holder humøret stabilt, blodsirkulasjonen god og musklene sterke slik at skader skjer i mindre grad.

Ønsker du å begynne og trene bør det være fordi du trives med det, synes det er gøy og fordi kroppen blir sterk av det. Du skal ikke slanke deg.

Du skriver at du har vært deprimert de siste to ukene. Folk rundt deg har poengtert at du har vært negativ og sur. Når man ikke har det godt og er trist så er det naturlig å bli negativ. Overskuddet blir borte, energien forsvinner og da svarer man ofte mer negativt og orker ikke å bli med på så mye. Akkurat disse kommentarene skal du ikke se på som erting eller mobbing.

Det er viktig at du tar i mot hjelp i den situasjonen du er i nå. Dette er viktig av to grunner.

Den viktigste grunnen er at din mor påvirker deg til at du skal føle at kroppen din ikke er god nok. Husk kroppen din er god nok. Dette må din mor også få kunnskap om. Det viktigste i verden er at våre foreldre er stolte av oss uansett. Hvis ikke din mor er stolt av deg så vil du ikke klare å være stolt av deg selv heller. Din mor gjør at du får dårlig selvtillit og selvfølelse. En person som har dårlig selvtillit og selvfølelse vil lettere bli et offer for andre barns erting. Slik du forteller så kan barn bli fryktelig slemme mot hverandre. Du trenger styrke hjemme fra for å klare å stå i mot disse slemme barna/ungdommene.

Det å kalle det mobbing eller ikke, skal man selv velge. Mobbing er kun et ord. Det som er helt klart er at du opplever at folk er slemme mot deg. Slemme folk må stoppes.

Jeg har flere råd til deg.

Be helsesøster på skolen om hjelp. Helsesøster skal hjelpe deg med å lære din mor om hvordan hun kan styrke din selvfølelse. Dette kan helsesøster klare hvis du gir henne lov til å kontakte din mor. Det er også viktig at hun kontakter din far. Far kan være viktig for å få din mor til virkelig å forstå.

Helsesøster skal også snakke med din lærer. Dere kan ha disse samtalene sammen. Slik at du er med på hva som skjer hele tiden. Lærer skal sikre at du ikke blir utsatt for slike slemme kommentarer fra andre barn/ungdommer.

Min anbefaling til deg er å ta en pause fra sosialemedier. Nå opplever du deg selv som trist og deprimert. Da må du skåne deg for slike kommentarer. Hvis folk sier det direkte til deg så bestem deg for hva som er lurt å svare.

Det er anbefalt å ikke gi respons på negative kommentarer. Da har det en tendens for å opphøre hvis du ikke svarer. Får du direkte muntlig kommentar, bør du be vedkommende med å slutte å si slike ting.

Hvis du klarer å si det på en rolig og ærlig måte så kan det bli forstått. Blir du sint og uttrykker deg kan det føre til mer kommentarer. Det beste er hvis du ber din lærer om å være med i samtalene med elevene som har sagt disse vondt ordene. En elev av gangen i samtale.

Når en elev blir konfrontert om det den har sagt vil eleven bli svak og flau. Et unnskyld er også på sin plass. Lærer bør selvsagt informere elevens foreldre. På denne måten kan dette stoppes.

Hold deg også unna de ungdommene som sier slike stygge ting.

Igjen ber jeg deg om å søke hjelp. Du er like mye verdt som alle andre. Du skal ikke stå i dette alene.

Vær sterk - be om hjelp!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing