Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å legge ut bilder på nettet av en samtale jeg har hatt med en annen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det lov å legge ut bilder på nettet av en samtale jeg har hatt med en annen? Den ene samtalen er i direct på instagram, mens den andre er i kommentarfeltet på instagram.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En samtale som foregår i et kommentarfelt på instagram må vel sies å være offentlig fra før (selv om gruppen personer som kan se det i utgangspunktet til en viss grad er begrenset). Å legge ut bilde av en samtale som er ment å være "privat", i en melding i instagram direct eller en sms, blir litt annerledes. En slik samtale bør du ikke offentliggjøre uten samtykke fra den du hadde samtalen med.

Hvorvidt det vil være straffbart å legge ut en slik samtale avhenger mye av innholdet i samtalen og hensikten bak å offentliggjøre den. Fremstår det som mobbing, diskriminering eller lignende kan det være straffbart.

Du oppgir at du er 14 år, og du er dermed under den kriminelle lavalder (15 år). Dersom du opptrer på en måte som i utgangspunktet er straffbart kan politiet uansett iverksette etterforskning. De vil i såfall  ta kontakt med dine foreldre, og eventuelt også barnevernet dersom de mener det kan være aktuelt med tiltak derfra.  

Det kan selvfølgelig være at du ønsket å legge ut en samtale av helt andre grunner, f.eks. at vedkommende sa noe klokt eller morsomt. For å være på den sikre siden mener jeg likevel at du ikke du bør legge ut noe uten santykke fra den du har snakket med.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett