Hopp til hovedinnholdet

jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og en jente (samme alder som meg) sender nudes til hveramdre via snapchat. Begge synes at dette er greit, og begge føler seg komfortabel med dette. Men er dette lovlig, å hva kan skje hvis politiet skulle ferske oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bilder som seksualiserer barn regnes som barnepornografi etter straffeloven. Det er i utgangspunktet ulovlig å oppbevare og å se på slike bilder. Dere er begge under den kriminelle lavalder, som er 15 år, og kan derfor ikke straffes for dette.

I Norge er den seksuelle lavalder 16 år, og denne grensen har vi blant annet for å hindre at ungdom tar valg som de ikke er moden nok til å ta. Det vil også si at ungdom under denne alderen kanskje ikke er i stand til å ta et fornuftig valg når det gjelder om man skal sende nakenbilder eller ikke.

Generelt bør man være forsiktig med å sende og dele nakenbilder. Bildene kan brukes på en måte man ikke hadde tenkt at de skulle brukes, eller de kan spres til andre eller på nettet. Se artiklene nedenfor

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du naken for ukjente på nettet?

Naken på nettet (colourbox.com)

Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett