Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet for å bruke PopcornTime?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hørt mye snakk om strømmetjenesten PopcornTime den siste tiden. For litt over ett år siden hadde jeg det vel på PC-en men slettet det da jeg fant ut at det var ulovlig. Jeg har googlet litt rundt og det ser ut som at noen jurister mener det er lov, mens andre ikke. Og at det er svært usannsynlig at en blir straffet for dette. Det jeg lurer på er, hvis jeg laster ned Popcorn time nå og bruker det, kan jeg få bot av politiet eller et brev i posten? i såfall kommer dette på rullebladet? Jeg skal senere gå på en høyskole som krever plettfri vandel. Vil dette ødelegge for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det har vært noe uenighet i om PopcornTime er lovlig eller ikke, men flere som mente at tjenesten var lovlig har snudd i sin vurdering, www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Gratisfilm-pa-Popcorn-Time-er-ulovlig-likevel-8067578.html.

Dette handler mye om hva slags teknologi og måte filmen «sendes» på. Hvis det er sånn at noe, hvis det er ikke er rettighetsavklart, blir lagret på din maskin så er du nok med på noe ulovlig. Men hvis ingen ting lagres på din pc så er det mer usikkert. Les mer om dette i dinside.no sin artikkel.

Grunnen til at PopcornTime ikke er lovlig er fordi den benytter seg av bit-torrent teknologi som innebærer at mens du ser på filmer på PopcornTime, så deler du også biter av filmene videre med andre. 

Hvis du vil være sikker på at du ikke vil gjøre noe ulovlig må du la være å bruke Popcorntime. 

Se også denne artikkelen om opphavsrett og ulovlig streaming.

I Norge har man ikke fra myndighetenes side valgt å forfølge sluttbrukere i slike saker. Det er derfor usannsynlig at du vil bli straffet for dette og få noe på en fremtidig politiattest.

Noen som har streamet filmer ulovlig har fått krav i posten om å betale en slags erstatning. Da har det vært rettighetshaver som har sendt kravet. Slike erstatningskrav vil ikke komme på en politiattest. Forbrukerombudet har anbefalt å ikke betale slike krav. Du kan lese mer om det i denne artikkelen.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Fildeling - pass deg for virus og datainnbrudd

datatyv (colourbox.com)

Å laste ned filer fra andre, eller dele egne filer kan føre til datavirus og hacking av datamaskinen din. Her er rådene som beskytter maskinen din!

Les mer

Vær obs på fildeling eller piratkopiering

Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Strømming er i utgangspunktet lovlig, mens fildeling ikke er det. Men det er ikke helt enkelt å forstå hva som er lovlig og hva som ikke er det. Les mer om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd