Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke klipp fra TV2 eller NRK sine sendinger i mine egne videoer som jeg ska laste opp på youtube? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Hvordan er reglene for å bruke tv2 eller nrk sine sendinger i videoer som lastes opp på youtube? Jeg tenker å redigere med tv2s sykkelvm sending, klippene kommer til å være alt fra 0.1 sek til 5 sek lange, ikke noe mer enn dette. Er det bare lov til å bruke det uten å tjene penger, eller er det ikke lov i det hele tatt, eller er det faktisk lov med inntekt også? Jeg kommer også til å bruke en del egne klipp i videoen. Så det skal bli en montage av sykkelvm med klipp fra sendingen (siden det er god kvalitet og gode vinkler osv) og klipp fra meg. Hilsen meg :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er som hovedregel ikke lov å bruke klipp fra TV2 eller NRK (eller andre kanaler) sine sendinger. Det er kanalen som har laget klippet som eier det, og som har rettighetene. Dette gjelder selv om du bare har tenkt å bruke korte deler av programmet/sendingen. 

Fra NRK kan du imidlertid kjøpe klipp til privat bruk. Så framt det aktuelle programmet er tilgjengelig for kopiering og ikke inneholder rettighetsbelagt materiale er det mulig å få kjøpt kopier av sendte programmer fra NRKs radio- og fjernsynsarkiv. 

Det er en forutsetning at kopien kun er til privat bruk i hjemmet, og betales av en privatperson. Den må ikke viderekopieres eller anvendes i kommersiell sammenheng. Kopien leveres i redusert kvalitet - det vil si ikke i sendekvalitet.

Dette betyr at du, selv om du betaler for et klipp, ikke har lov til å tjene penger på det selv, og at du kun kan bruke det privat. 

Du kan lese mer på denne siden til NRK, eller ta direkte kontakt med den kanalen du ønsker å bruke klipp fra for å høre om pris og retningslinjer. 

Dersom du bruker klipp som du ikke har rettigheter til uten tillatelse bryter du åndsverkloven, og riskerer straff i form av bøter. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett