Hopp til hovedinnholdet

Kan hun anmelde meg bare med fornavnet?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg tok screenshot av en jente sin nudes som hun sendte til meg. Hun sa hun skulle andmelde meg til politiet. Hun har bare fornavnet mitt, så jeg lurer på om hun kan anmelde meg forsatt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du spør oss på ung.no. 

Hun vil kunne anmelde denne hendelsen til politiet selv om hun bare har fornavnet ditt. Det er isåfall politiet som må vurdere om de skal etterforske dette videre, og isåfall hvordan de skal finne ut av hva som har skjedd, og om det har skjedd noe ulovlig. 

Utgangspunktet er at det ikke er lov til å ha nudes av barn, verken på telefonen eller noe annet sted. Dette betyr altså at det er straffbart å ta skjermbilde av nudes sendt av personer under 18 år, selv om personen på bildet har sagt at det er greit.

Det er likevel slik at dersom begge er omtrent like gamle og enige om at det er greit å sende nudes så kan det hende at man likevel ikke blir straffet. Men dette gjelder kun hvis nudsene viser en person mellom 16 og 18 år. Er det snakk om nudes av en person under 16 år, er det straffbart å ha slike bilder lagret på telefonen (eller andre steder). Dette gjelder uansett om personen har godkjent det eller ikke.

Ettersom du er 14 år, er du under den kriminelle lavalder (15 år). Dette betyr at du uansett ikke kan straffes. Det er likevel greit å være klar over at politiet kan kontakte deg og foreldrene dine, og eventuelt innkalle deg til en samtale. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt holder i mobiltelefon i senga (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Har du delt nakenbilder av andre?

Tre ungdommer sitter i trappa og ser på mobilene sine (colourbox.com)

Har du videresendt et bilde som bare var ment til deg, og skjønt at det ikke var en ok ting å gjøre? Her er noen tips til hvordan du kan rydde opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett