Hopp til hovedinnholdet

Hva kan skje om jeg blir anmeldt for nettmobbing? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på hva er det værste som kan skje om jeg blir anmeldet for nettmobbing! Det som skjedde var at en kompis la ut et bilde på Instagram der det sto (instagramnavnet mitt) og at jeg liksom "hooker" med en jente som er født i 02. Jeg er født i 99 og hun i 2002! Jeg snakker bare liksom, som en venn? Ikke noe seksuelt eller noe sånt! Ville ikke ha på meg det rykte slefølgelig, det er jo 3 år forskjell! Også kommenterte jeg følgende. "Det er ikke meg det! Men en Grisegutt ved navn ..............." Jeg sletta den kommentere etter litt. Også fik jeg melding fra denne personen, der han spurte hva jeg holder på med, sprer rykter osv! Denne personen er født i 1997 og han har snakket med hun jenta som er født i 2002 og sagt hun er deilig osv.. Også sender han meg melding om at jeg kan få konsekvenser for dette, kanskje bli anmeldt fordi den komentaren! Også sa han at han aldri har snakket med henne om slags ting.. Men hun sier det motsatte! han sier det kan gå utover fremtidige yrket

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ikke alle former for mobbing er straffbare etter dagens regler. Dersom mobbingen anses som "skremmende eller plagsom opptreden" eller "annen hensynsløs oppførsel" som "krenker en annens fred" kan dette straffes etter straffeloven § 266. Straffen er bot eller fengsel i inntil 2 år. Denne bestemmelsen gjelder også for nettmobbing. 

Dersom man blir straffet for nettmobbing vil straffen mest sannsyneligvis være en  bot. Forholdet vil også komme på rullebladet. Rullebladet vil i noen tilfeller har betydning for hvilke yrker man kan velge i framtiden. 

Du har fortalt om en enkelt episode hvor du har kommentert en anne gutts navn under et bilde, og sagt at denne personen er på bildet og at han er en "grisegutt". Dette er nok ikke tilstrekkelig mobbing til at det kan straffes etter straffelovens bestemmelser. Imidlertid synes jeg du burde be vedkommende om unnskyldning og fjerne kommentaren din med en gang. Det er ikke greit å komme med slike kommentarer om andre. 

Pass på at ikke dette "tullet" utarter seg, og vikler seg inn til å bli noe verre enn det det egentlig er.

Stå for det du sier til andre jenter, og sørg heller for å få frem sannheten.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing