Hopp til hovedinnholdet

hvilke konsekvenser får en mobber?

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hvilke konsekvenser får en mobber ? I alderen 13-16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er et godt spørsmål. Mobbing kan være straffbart, men det er opp til politiet å vurdere ut i fra hvordan mobbingen ble utført.

Dersom en sak blir anmeldt til politiet vil de avgjøre om det foreligger noe straffbart som de kan etterforske. Mobbing som går ut på fysisk vold, f.eks. dytting, småknuffing, spenne ben og til og med spytting vil være straffbare handlinger. Mobbing som går ut på trusler er også straffbart.

Mobbing som anses som "skremmende eller plagsom opptreden" eller annen hensynsløs oppførsel, som krenker en annens fred, kan etter straffeloven § 390 a straffes. Dette kan f.eks. være sjikane via telefon, eller sms.

Endel mobbing vil likevel ikke anses som en straffbar handling. Dersom du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing syns jeg du skal snakke med en voksen, f.eks en av foreldrene dine, en lærer på skolen, helsesøster eller sosiallærer.

Jeg håper dette var svar på det du lurte på.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer

- Jeg ser at noen blir mobbet, men jeg gjør ikke noe. Mobber jeg da?

Jenter baksnakker (colourbox.com)

Jeg ser at noen i klassen får kommentarer slengt etter seg på nett og i skolegården, men jeg gjør ikke noe. Er jeg også med på mobbingen hvis jeg ikke gjør noe?

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing