Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt anmeldt til politiet for å ha snakket stygt til to jenter på nettet og lurer på hva straff jeg kan få. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har blitt anmeldt til politiet og lurer på hva straff jeg kan få. Jeg snakket stygt til to jenter på nettet som går på skolen. Kalte hun ene hval og sa at hun burde gå kutte seg selv. Jeg sa «lykke til de neste 2 ukene på skolen» til de og med det mente jeg at jeg skulle snakke stygt til de på skolen. Etter jeg sa det skrev hun ene «wææ» «jeg er så redd» og var ironisk. Så jeg skapte isje «alvorlig frykt» for hun. Kan jeg få straff for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Hvor alvorlig eller ikke alvorlig frykt du har skapt, er det kun denne jenta som kan si noe om. Selv om hun skrev «wææ» «jeg er så redd» og var ironisk, så sier det ingenting om hvor redd hun faktisk ble. Selv om hun kanskje ble veldig redd, er det ikke sikkert at hun ville si det til deg, men heller altet som hun ikke ble redd.

Mobbing på nett kan også rammes av straffeloven § 266. Denne bestemmelsen sier at skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd som krenker en annens fred, er straffbart. 

Du bryter straffeloven § 263, som handler om trusler. Der står det at det er straffbart i ord eller handling å true med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Strafferammen for brudd på straffelovens § 266 er bot eller fengsel i inntil 2 år.

Alvorlige trusler som gir en annen person grunn til å tro at du vil gjøre alvor av dem kan straffes med bøter eller fengsel i opptil ett år, ifølge straffeloven § 263.

Husk at politiet gjør mye mer enn bare å straffe når unge mennesker begår lovbrudd. Mange saker kan løses med alternative reaksjonsformer.

Når du begår en straffbar handling, vil dette registreres hos politiet. Det er imidlertid ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være til hinder for deg senere. Likevel vil det i noen tilfeller kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. 

I noen trusselsaker kan politiet også velge å overføre saken til konfliktrådet. Det betyr at du setter deg ned sammen med den som du har truet, og at dere i et møte sammen med en konfliktrådsmekler blir enige om en måte å skvære opp på. Løses saken slik og du følger opp avtalen dere lager, havner den heller ikke på den vanlige politiattesten din.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett