Hopp til hovedinnholdet

Er dette mobbing? Hvis det er det, så vil jeg ha tips til hvordan jeg kan slutte.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sendt dere mange spørsmål nå men dere vet jo ikke hvem jeg er. Uansett, jeg blir fort sint hvis det er noe jeg ikke får til eller hvis noen maser. Jeg sier stygge ting til fostersøsteren min hver dag. Noen ganger fordi hun maser, noen ganger uten grunn. Jeg tenker selv at jeg hater henne. Jeg kan si ting som: Hore, fittetryne, dra til helvete, du er så jævlig looser! Er dette mobbing? Jeg vet at søsken ofte kan krangle mye men jeg bare lurer. Jeg vil ikke mobbe, jeg vil være snill! Håper ikke dette er mobbing! Hvis det er det, så vil jeg at dere gir meg tips til hvordan jeg kan slutte!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du skriver at du blir fort sint og kan si stygge ting til fostersøsteren din hver dag. Det forstår jeg blir vanskelig for deg, henne og hele familien.

Jeg vil tro det er ubehagelig for henne å få kjeft og bli kalt mange stygge ting. Jeg vil nok ikke kalle det mobbing, men det er uheldig for dere begge to. Denne kranglingen og de stygge ordene som skytes i retning mot henne gjør det vanskelig for dere å ha det fint sammen, vil jeg tro. Det er - som du selv skriver - veldig vanlig at søsken krangler, og ekstra vanskelig blir det faktisk når dere er fostersøsken. Det kan være mange følelser i dere begge, som kan gjøre det trøblete for dere å få til et godt forhold. Du kan eksempelvis ha følelsen av at hun får mange fordeler med å være "det ekte barnet" og hun kan føle at du er "inntrengeren". Dette er viktig å snakke om og få frem for å sortere og kanskje også bearbeide. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med fosterforeldrene dine om hvor vanskelig du synes det kan være, både i deg og mellom deg og fostersøsteren din. Kanskje dere kan få til en fin samtale om hvordan det er å bo sammen. Dette er også noe du kan ta opp med Barnevernet og be om hjelp for. Dersom du er i BUP, så kan det å jobbe med egne følelser og regulering av de være et arbeidsområde for deg. 

Se også vedlagte artikler. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser