Hopp til hovedinnholdet

Jeg er Elevrådsleder på skolen min(en barneskole)her er det en del mobbing og jeg lurte på om om dere hadde noen forslag til hvordan man kan forhindre det.

 

Spørsmål
Hei, jeg er Elevrådsleder på skolen min(en barneskole)her er det en del mobbing og jeg lurte på om om dere hadde noen forslag til hvordan man kan forhindre det.
Jeg har selv tenkt og kanskje henge opp en postkasse hvor du kan legge anonyme brev om noen som blir mobbet eller ertet så klart kommer ingen til og få vite om brevet untatt lærere,mobberen/mobberne og mobbeofferet
er det en god ide?
hilsen beskymret.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Jeg syns det er kjempeflott at du som elevrådsleder engasjerer deg i å forsøke å gjøre noe med mobbing. Samtidig tenker jeg at mobbing er et stort og viktig tema som hele skolen bør jobbe sammen mot. Jeg syns aller først du skulle be om et møte med rektor for å prate om mobbing, og om hva som gjøres på skolen for å hindre det og om hva dere videre kan gjøre sammen. Du kan ta opp ideen din med postkasse med anonyme tips på det møtet, for det må jo i tilfelle være en i skoleledelsen som må ta imot disse tipsene. Alle skoler SKAL ha en plan for hvordan de forebygger mobbin. Spør på skolen din om hva som er deres plan.
Jeg har kopiert med noen råd ved mobbing fra Barneombudets nettside. Disse kan du se på og kanskje lage noen regler/oppslag om på din skole


-Å hjelpe en venn!
Kanskje er ikke du den som blir mobbet, men du kjenner noen som blir det. Det kan være en god kamerat eller venninne, en i klassen, eller kanskje en du vet om fra en annen klasse på skolen.

Har du stått og sett på at noen er blitt mobbet? Visste du ikke hva du skulle gjøre eller tenkte du at det ville ikke gjøre noen forskjell om du sa hva du mente eller ikke?

Vi må aldri snu oss vekk eller ignorere mobbing. Ikke la mobberne tro at de kan gjøre som de vil fordi ingen vil gripe inn. Her er noen tips om hva du kan gjøre:

Ikke løp til og ta over "krangelen" for den som blir mobbet. Det er ikke sikkert det er trygt og andre kan da tro at kanskje det er du som mobber.
Gå til en lærer eller en annen voksen og fortell hva som foregår.
Prøv å være kamerat eller venninne med den som blir mobbet.
Ikke ta del i mobbingen hvis mobberne vil ha deg med!
Prøv å ha en grei tone til den som mobber. Selv om dere ikke blir venner så kan det faktisk hjelpe mobberen til å slutte å mobbe hvis noen er hyggelig med ham eller henne.
I blant er det lite du kan gjøre. Da er det viktig at du henter voksen hjelp.Hvordan stoppe mobbing
Hvis du blir mobbet er det noe du kan gjøre med det. Vær kreativ og tenk på mulige måter å takle problemet. Ikke gi opp, det er ingen grunn for at du skal bli mobbet!
Her er noen gode råd:

FORTELL DET TIL NOEN! Ikke steng det inne. Det er ingen grunn til at du skal bli mobbet!
Øv deg på hva du vil si når du møter på mobberen eller mobberne
Skriv i en notatbok eller dagbok om hva som hender med deg
Be foreldrene dine besøke skolen
Diskuter hva du bør gjøre sammen med en kamerat eller en venninne, en lærer, foreldre eller en voksen du stoler på

Det er riktig å fortelle hva som skjer til en eller flere voksne. Men du trenger ikke la dem overta hele problemet. Ofte kan det beste være å snakke med dem, få råd og så forsøke å løse problemet på egen hånd.-

Vennlig hilsen helsesøsterFikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Hva er fri rettshjelp?