Hopp til hovedinnholdet

Jente,13, har ikke fått kvinnelige former og plages av det

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. Jeg er ei jente på 13, men blir 14 om noen dager. Jeg synes det er utrolig masse kroppspress rundt alt og alle fortiden og det er jeg veldig lei av. Jeg synes høyden min er veldig fin, jeg er 1.70. Men jeg synes ikke den passer til kroppen min. Jeg har lange bein og som har mellomrom i tillegg så har jeg slank kropp. Jeg er fornøyd med kroppen min egentlig men det er et problem som gjør dagene mine veldig vanskelig. Og det er at jeg har helt flate bryster. Alle jeg kjenner på min alder og faktisk de som er yngre også har veldig store pupper, mens jeg har ikke fått noe i det hele tatt. Derfor viser jeg meg aldri i bikini og går alltid med hettegensere eller gensere der det ikke vises. Jeg tenker at jeg aldri kommer til å få meg kjæreste fordi alle guttene tenker bare på pupper og rompe. Dette sliter selvtilliten min mer. Jeg har egentlig god selvtillit men når jeg ser noen som har veldig store pupper på min alder, mister jeg fort selvtilliten. Jeg får ofte høre at jeg er for tynn, men når jeg er så høy som jeg er ser kroppen min automatisk mye tynnere ut enn den egentlig er. Jeg har ikke fått former heller enda, og det plager meg også. Former og pupper er problemet mitt og det som får meg til å ha dårlig selvtillit. Det er ikke så lett å ikke tenke på det heller pga kroppspress og at det er alt guttene tenker på. Jeg får ofte høre at jeg har modellkropp og at folk synes jeg er utrolig pen, men det eneste jeg tenker på er at de har ikke sett puppene mine. Jeg er ganske "populær" i byen min og det er mange som vet hvem jeg er osv pga jeg blogger. Kan du vær så snill å si meg hva jeg skal tenke på, gi meg råd eller noe for at jeg skal få bedre selvtillit? og en annen ting. Jeg har ikke fått mensen enda, men for 29 dager siden fikk jeg brunt utflod i 5 dager. Det var veldig brunt og det kom mye oftere enn vanlig utflod. Er det et tegn på at mensen kommer? Kan jeg si at jeg har fått mensen nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no! 
Jeg synes det er godt å lese at du stort sett er fornøyd med kroppen din, selvom det er ting du skulle ønske var annerledes. Det er jo sånn at ulike mennesker utvikler seg i forskjellig tempo, og det er forskjellig hvordan man ender opp. Heldigvis!!

Når det er sagt er det jo absolutt ganske vanlig å sammenligne seg med andre på din alder. Og som du sier så er det flere av dine venninner som har fått både pupper, rumpe og mensen. Det gjør at en selv også blir mer opptatt av det enn du kanskje ville vært. Ofte er det jo også sånn at de jentene som er høye (og det er jo du!?), som du så riktig sier, virker tynnere og med mindre former da det er mer kropp å fordele seg over. Det betyr ikke at det forblir sånn for alltid. Og når det gjelder gutter, kropp og hva de er opptatt av, så er det like store variasjoner der som det er hos jenter som liker gutter. Man tenner på forskjellige ting hos hverandre, og det viktigeste er jo hvordan gutten eller jenta er ovenfor deg. Utseendet forandrer seg jo massevis gjennom tiden.

For å se hvorutviklet du blir er det ofte lurt å sammenligne seg med sin mor. Heller det enn de andre jentene på skolen. Det er tross alt du og din mor som deler gener, ikke du og alle andre. Har hun hofter, pupper og rumpe nå? Eller er hun høy og tynn? Kanskje kan du spørre din mor om når hun begynte å få pupper og når hun fikk mensen og sånn. Ofte er det en ganske stor likhet mellom mor og datter ifht. alder av når ting skjer. Men det kan også variere!

Ellers så synes jeg jo at det høres ut som at du har fått eller er i ferd med å få mensen! Hvis utfloden din var brun, og ikke gul, så tyder det på at det har vært blod i utfloden, og dette blodet er mens! Det kan ta lang tid før du opplever noe lignende igjen, men jeg tenker at du absolutt kan si at du har fått mensen dersom det er noe som oppleves som bra å ha fått!  

Også spør du om råd ifht. selvtillit. Jeg er ikke sikker på at det å blogge er det beste du kan gjøre for selvtilliten din i hvert fall! Som regel så er det jo sånn at de som blogger må eksponere seg selv i veldig stor grad, og jo mer man forteller om seg selv, jo mer har folk å si om deg og. Både positivt og negativt. På tross av dette kan jo blogging også være veldig givende for den som driver med det. Om det veier tyngre for deg å fortsette å drive med blogging, så er det flott! Og da er det verdt å fortsette å tro på deg selv og det du blogger om! Det kanskje kan gi deg mye selvtillit å vite at andre leser bloggen din og?!

Sjekk ut artiklene jeg har lagt ved nederst her og! Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva er en blogg?

Blogg

En blogg er din dagbok på nettet. Her kan du skrive om alt som interesserer deg, og den kan leses av hvem som helst på nettet.

Les mer

Ni ting du som blogger bør tenke på

tastatur blogg (www.colourbox.com)

Barneombudet har sammen med flere bloggere laget ni tips til deg som blogger. Fem av tipsene gjelder også de som leser og kommenterer andres blogg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk helse