Hopp til hovedinnholdet

Har nå veldig dårlig samvitighet for å lure folk slik og lurer på om dette kan være straffbart?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gjort noe dumt og angrer veldig. Jeg er en gutt, men har gitt meg ut for å være en fiktiv (funnet på navn, alder osv), jente på 24 år for å sexchatte med menn (alle var over 18 år) på nakenprat og skype. Brukte bilder fra en pornoside som jeg sa var meg og flere viste seg på cam/sendte bilder. Jeg har ikke misssbrukt noe av informasjonen/bildene mennene sendte meg og var ikke ute etter å gjøre noen vondt... Har nå veldig dårlig samvitighet for å lure folk slik og lurer på om dette kan være straffbart? Kan noen oppdage at det var meg? Har sluttet helt med dette, og slettet alle bilder og profil, da det hverken får meg til å føle meg bra eller at det er rett og lure folk slik. Angrer skikkelig og skulle ønske jeg aldri hadde begynt med det, men var spennende og morsomt i begynnelsen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å operere med fiktiv identitet på nettet er i seg selv ikke straffbart. Dette betyr at det i utgangspunktet ikke er forbudt å oppgi falskt navn, alder eller andre uriktige personlige opplysninger om seg selv, når man chatter med andre.

Derimot er det forbudt å late som man er en annen person. Det følger av straffeloven § 190a at det er straffbart å opptre med en annens identitet, eller en identitet som er lett å forveksle med en annens identitet, med forsett om å oppnå en uberettiget vinning for seg selv eller annen, eller for å påføre andre skade eller ulempe.

Slik du har beskrevt forholdet fremstår det ikke som straffbart, bl.a. at personene var over 18 år, men det betyr samtidig ikke at det var rett det du gjorde.  Det fremstår både som utspekulert og dårlig nettskikk, men det virker som du føler på det selv også. Hadde bildene blitt fremskaffet ved trusler eller utpressing kunne det blitt ulovlig.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett