Hopp til hovedinnholdet

Lurte på om det er ulovlig å streame serier?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Lurte på om det er ulovlig å streame serier? Jeg prøvde å se en serie på nettet gratis, og fant en side men krysset den ut før jeg fikk sett noe.. fordi det sto under videoen at dem kunne se ip adressen min og anbefalte at jeg burde bruke en vpn. ble litt redd så krysset ut siden. har også sett filmer uten å betale før, men det er ganske lenge siden. Kan jeg bli straffet for dette?? I så fall hva er straffen? Har også noen spill jeg lastet ned for en stund siden som jeg heller ikke har betalt for.. kan jeg også bli straffet for dette? burde jeg slette spillene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Problemet med nettsider der man kan streame tv-serier og filmer, er at man ikke kan vite om de som legger ut linker har avtale med de som eier rettighetene til programmene eller filmene. Hvis de har avtale med de som eier rettighetene, er det ikke noe problem å se filmene.

Dersom filmene legges ut uten avtale, kan det være ulovlig å streame filmer fra siden. Jeg vil derfor ikke anbefale deg å bruke slike nettsider hvis du bekymrer deg for om det er ulovlig. Du risikerer i så fall å få bot for brudd på opphavsretten. Les mer om dette i vedlagte artikkel.

Hvis innholdet du ser gratis, ellers kun er tilgjengelig ved å betale, er det sannsynlig at innholdet er lagt ut uten tillatelse.  

Å laste ned spill som er beskyttet av opphavsrett, og ikke betale for dem, kan medføre at du får bot.  Jeg vil anbefale deg å slette spillene.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær obs på fildeling eller piratkopiering

Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Strømming er i utgangspunktet lovlig, mens fildeling ikke er det. Men det er ikke helt enkelt å forstå hva som er lovlig og hva som ikke er det. Les mer om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd