Hopp til hovedinnholdet

er streaming på nett ulovlig 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Det har vissnok kommet en lov om streaming på nettet, men finnes det en liste pm hvilke nettsider som er ulovlige? Har liksom alltid tenkt at anbefalte sider er lovlige, men hvis det er et stort problem kan det hende de ikke er det, kan det ikke? Finnes det noen sikker måte e å vite?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det har ikke kommet en ny lov om streaming (strømmetjenester). Det var et lovforslag om forbud om streaming til vurdering i Stortinget, men dette forslaget ble ikke vedtatt (Det vil si at det ikke var flertatt for dette lovforslagt).

Dette betyr at det ikke er kommet noe lovendring. 

Det er imidlertid kommet en dom på dette området som handler om nettstedet Popcorn Time. Rettssaken handlet i utgangspunktet ikke om selve tjenesten, men i dommen slås det fast at brukere av tjenesten bryter åndsverksloven.

Det har i Norge vært noe uenighet om Popcorn Time faktisk var en ulovlig tjeneste. Årsaken er at tjenesten oppfattes som en såkalt strømmetjeneste (ikke nedlasting), og Åndsverksloven gjør det klart at det å benytte en strømmetjeneste ikke er ulovlig, selv om innholdet du ser skulle vært lagt ut ulovlig.

Derimot er det klart at det er ulovlig å laste ned en film fra ulovlig kilde, og det er ulovlig å lage en strømmetjeneste med ulovlig innhold. 

Det betyr for eksempel at du ikke kan holdes ansvarlig for at en video du ser på YouTube er lagt ut uten tillatelse, men går du til Pirate Bay og laster ned ved hjelp av en fildelingstjeneste, så er det ulovlig. Enda verre er det å laste innhold opp til andre.

Utfordringen er at Popcorn Time oppfattes som en strømmetjeneste av brukeren, og gjerne omtales som det i media. Teknologien som ligger bak (en variant av BitTorrent) er derimot grunnleggende den samme som benyttes av Pirate Bay. Det betyr at du reelt laster ned, og deler, en fil - men at den slettes etterpå.

Dommen i Follo tingrett betyr derimot ikke at strømming av film fra nett har blitt ulovlig i Norge. Det er bare at måten det skjedde på i Popcorn Time er å anse som fildeling. Det har vært ulovlig i lang tid. 

Det vil altså være straffbart å bruke akkuratt Popcorn Time. Dersom andre sider bruker samme teknologi som Popcorn Time, vil disse også være ulovlige. Det finnes dessverre ikke noen liste over hvilke sider som er lovlige og hvile sider som er ulovlige. 

 

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær obs på fildeling eller piratkopiering

Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Strømming er i utgangspunktet lovlig, mens fildeling ikke er det. Men det er ikke helt enkelt å forstå hva som er lovlig og hva som ikke er det. Les mer om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett