Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli artist eller leve av musikk?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt en drøm veldig lenge; å bli artist. Det er så teit å si det, så jeg nevner det aldri, men alle jeg ser opp til er artister. Musikk er så og si det eneste som får meg gjennom dagene. Ellers sitter jeg bare inne, stirrer på pc'en min og følger med på twitterne til idolene mine. Jeg føler meg sinnsykt trist for tiden fordi jeg føler at jeg går glipp av mye. Flere av de jeg ser opp til har startet karrierene sine allerede fra 15-17. Folk sier at det er stress, men jeg bryr meg ikke, fordi jeg får panikk bare å tenke på det å ha en 9-5 jobb. Jeg har ALDRI likt den tanken. Problemet er det at jeg ikke kan synge i det hele tatt. Jeg tør så vidt å snakke i timen. Vet ikke helt hvilken kategori jeg skulle puttet dette i, men med tanke på at dette er karrieren jeg har lyst til å gå for, hvordan kan jeg komme meg dit med 0 talent? Tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt! Det høres ut som at dette er noe du virkelig tenker på, drømmer om og vil. 

Det er ikke så lett å gi noe svar på akkurat hvordan du kan få det til, for det er ulike veier inn til å kunne jobbe med dette, og i tillegg er det ingen garantier for å få det til. Vi vet jo ikke hvor god du er til å synge, eller om du undervurderer deg selv eller ikke :) Men for å få det til som en sangartist, er du nok nødt til å ha en blanding av talent, driv, motivasjon og flaks. Det koster mye krefter og dedikasjon for å få det til som artist, så det viktigste er at du har det gøy med det selv, har lyst til å øve og øve, og har vilje til å møte mennesker og ta de grep som kan gi deg en god sjanse. 

Samtidig er det jo mange musikere som ikke er spesielt gode til å synge, men har funnet sin jobb i musikkverden utenfor akkurat sang. I tillegg er det mange som jobber i musikkbransjen uten å være artist selv - men som manager, produsent, og lignende ting. 

Det høres jo positivt ut at musikk gir deg såpass mye mening og motivasjon! Dette kan være en bransje for deg, men hvis det viser seg at den ikke er det, så er det utrolig mange andre steder du kan få brukt det drivet og den motivasjonen. Du er fortsatt ung, og det er ikke lett å spå hva du ville passe best til i yrkeslivet. Men det er mange steder og muligheter du kan få sjansen, og det er mange jobber som ikke er 9-5, som du skriver.

Et godt tips vil være å titte på f.eks folkehøgskoler etter videregående. På folkehøgskole vil du både kunne få lært mye og møtt andre inspirerende og spennende mennesker, som bryr seg om det samme. Hvis drømmen din er å synge eller lage musikk selv, vil det beste være å begynne å øve, titte deg om på google etter ulike kurs eller ting som kor. Du kan også titte på utdanning.no og skrive inn stikkordet "musikk" for å se på ulike utdanninger.

Det er få som får det til som artister, men til felles har de nok alle at de har stått på veldig. De har hatt en driv til å gjøre det, selv om det er vanskelig, og hatt både flaks, talent og stå-på-vilje. Vi er sikre på at du kommer til å finne din vei du også, om det enten er denne eller en lignende! 

Vi legger ved noen relevante artikler under svaret. Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Det "perfekte liv" på sosiale medier

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. På nettet kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer

Sosiale medier – en «perfekt» fasade

Ung.no og Skrivesenteret gjennomførte en konkurranse hvor ungdommer skulle skrive en tekst om å være ung. Fire elever får sine tekster publiserte hos oss. Dette er Sina fra Kragerø Videregående Skole sin tekst.

Les mer

Lager du musikk?

Bandøving (foto: ung.no)

Har du lyst til å dele musikken din med andre, og kanskje komme i kontakt med folk som kan hjelpe deg videre i karrieren? Her er et par tips om hvordan du kan legge ut musikken din.

Les mer

Min fritid: Sang og musikk

Johanna

Johanna (18) fra Lenvik i Troms synger masse på fritiden, hun har en nydelig stemme og er vant til å opptre foran et publikum. Ung.no har intervjuet henne om hvordan det er å ha sang som fritidsaktivitet.

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb