Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å screene dersom noen sender meg nudes?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurte på om man det er lov å screene dersom noen sender meg nudes? Og er det regler for å ha nudes lagret på telefonen når personen bildet er av har godkjent det? Gi gjerne eksempler. Alle jentene er på Max 2 år forskjell i alder! Håper du kan gi meg et bra svar. Takk på forhånd!

Besvart 10.08.2018 15:35
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at det ikke er lov til å ha nudes av barn, verken på telefonen eller noe annet sted. Dette betyr altså at det er straffbart å ta skjermbilde av nudes sendt av personer under 18 år, selv om personen på bildet har sagt at det er greit.

Det er likevel slik at dersom begge er omtrent like gamle og enige om at det er greit å sende nudes, så kan det hende at man likevel ikke blir straffet. Men dette gjelder kun hvis nudsene viser en person mellom 16 og 18 år.

Er det snakk om nudes av en person under 16 år, er det straffbart å ha slike bilder lagret på telefonen (eller andre steder). Dette gjelder uansett om personen har godkjent det eller ikke.

Ettersom du er 14 år, er du under den kriminelle lavalder (15 år). Dette betyr at du uansett ikke kan straffes. Det er likevel greit å være klar over at politiet kan kontakte deg og foreldrene dine, og eventuelt innkalle deg til en samtale. 

Jeg håper du fikk svar på det du lurte på. For sikkerhets skyld legger jeg ved noen artikler som du kan lese. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Har du opplevd utpressing på nett?

Gutt på rommet sitt foran pc (www.colourbox.com)

Hvis noen får deg til å sende seksualiserte bilder i sosiale medier og truer med å spre dem videre, er det kjempeviktig at du sier ifra til noen. Det er mange som kan og vil hjelpe deg.

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett