Hopp til hovedinnholdet

Kjenner et stort press pga sosiale medier, og det går ut over helsen min.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg synes det er så vanskelig å forklare det, men dette med sosiale medier må jeg innrømme faktisk går veldig utover hverdagen min og hvordan jeg har det. Det er så uendelig mye press på f.eks likes eller kommentarer osv. Jeg kjenner det virkelig på kroppen og spesielt i det siste har jeg slitt mye med å konsentrere meg på skolen og sånn, har hodepine daglig, er svimmel hele tiden uten grunn hver eneste dag, har ingen matlyst og har vondt i alle musklene i kroppen. Jeg er mye lei meg og gråter pga dette med press på sosiale medier, siden jeg merker dette presset så godt. Dette er vanskelig og jeg kjenner akkurat nå at jeg trenger hjelp til å bli mer glad igjen og bli kvitt dette presset. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 10.02.2019 08:40
 

Svar
Hei

Du tar opp et tema som er svært aktuelt for de fleste ungdommer. Dette beskriver du godt og reflekterer rundt sammenhengen mellom det psykiske presset og de fysiske symptomene du får. Dette må du virkelig ta på alvor, og jeg er glad for at du skriver til oss.

Når presset om å bli likt, være tilgjengelig 24/7, og å prestere på høyt nivå er tilstede hele tiden, får kroppen aldri hvile. Tankene påvirker utskillelsen av hormoner i kroppen, og stresset gjør at kroppen holder seg på et nivå med økt utskillelse av stresshormonet cortisol over lengre tid. Dette fører til smerter i kroppen, nedsatt konsentrasjon og humørsvingninger.

Ofte forstyrrer det søvnkvaliteten og appetitten, som gjør at kroppen kommer i ubalanse med uregelmessige rutiner og nødvendig behov for hvile.

Jeg vil gi deg noen konkrete råd:

1. Lag gode søvnrutiner. Stå opp og legg deg til samme tid hver dag. Legg fra deg mobilen i et annet rom en time før du legger deg.

2. Ta pauser fra mobilen når du er på skolen. Med mindre du må gi en viktig beskjed, la den ligge avslått i sekken. Prøv å snakk med noen venner om det samme, så dere kan gjøre andre ting enn å være på mobil når dere har fri mellom timer.

3. Lag deg faste tider for å spise. Helst fire måltider om dagen med sunn og næringsrik mat. Dette øker konsentrasjonen og gir mindre plager med for eksempel hodepine og svimmelhet.

4. Sørg for å få frisk luft minst to ganger om dagen. Det er viktig for cellene i hodet og kropp å få dagslys og frisk luft. Sette av så faste tider som mulig til dette også. Gå gjerne tur med en hund eller en venn, så får du litt sosialt samtidig.

5. Ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Hun kan hjelpe deg å lage og følge opp en plan for bedre rutiner i hverdagen din som på sikt vil gjøre at du føler deg bedre. Det er også lurt å snakke med foreldrene dine om dette, så de kan hjelpe deg å minne deg på "planen din" og støtte deg i den endringen du nå gjør for deg selv.

Når du har gjort noe med hverdagen din, så kan det være en stor overgang. Men slik du beskriver livet ditt nå, er jeg helt sikker på at det er nødvendig.

Husk at helsesykepleier har taushetsplikt og er et gratis tilbud. Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det "perfekte liv" på sosiale medier

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. På nettet kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (Colourbox)

Det er viktig å huske at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse