Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål rundt det å gi ut en bok.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no folk! Jeg har en del spørsmål når det gjelder å gi ut/prøve seg på å gi ut en bok. Hvis dere kan svare på disse spørsmålene da. 1. Finnes det noen aldersgrense på å gi ut bøker? F.eks kunne en 12/13 åring ha gitt ut en bok hvis h*n hadde et forlag som hadde godkjent dem? 2. Hvis et forlag har godkjent, og vil gi ut boken man har skrevet, vil det koste noen penger for meg personlig? At jeg personlig må legge ut med et beløp før de kan begynne å trykke og gi ut? 3. Er det lurt/lov - ikke at det er noen lov på det?, å sende manuskriptet til flere forlag samtidig? 4. Hvis det viser seg at det f.eks er noen skrivefeil, feil tegnsettning o.l. i historien, som jeg eller noen som har lest den ikke har lagt merke til, fikser de da dette hos forlaget? Selvsagt hvis det aller først blir godkjent. 5. Hvis jeg hadde en historie jeg hadde sendt til noen forlag, men fikk avslag hos de, er det da bare å prøve andre forlag, eller er det kanskje et lite hint om at jeg burde sende inn en annen historie? Med vennlig hilsen en skriveglad jente. Takk på svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


1. Nei, detr er inge aldersgrens på dette, men dersom du er under 18 år kan foreldrene dine nekte deg å gi ut bok dersom de mener at det er uheldig for deg. Det kan også være greit å ha med seg foreldrene sine "på laget" i forbindelse med alt det praktiske rundt det å gi ut en bok.

 

2. Nei, det er forlaget som normalt sett dekker alt dette. Det er derfor de gjerne vil være sikre på at det er gode muligheter for en fortjeneste før de antar et manus.

 

3. Om det er lurt tør jeg ikke uttale meg om, men jeg tror det er ganske vanlig å gjøre. Men da er det viktig å opplyse om hvilke andre forlaget manuset er sendt til.

 

4. Forlagene vil alltid ha flere runder med korrektur før boken trykkes. De er også interessert i at det er færreste mulig skrivefeil der.

 

5. Du kan bare prøve deg på andre forlag, men ta hensyn til tilbakemeldingene du får. Du kan forandre ting og sende et revidert manus til et nytt forlag. Avslag kan jo også skyldes at forlaget ikke synes boka passer deres profil, så les litt om forlagene før du sender det dit. Men husk også at de fleste forfattere har opplevd å bli refusert flere ganger før de får antatt et manus og gitt ut en bok. Ikke gi opp. Lytt til tilbakemeldinger og ikke mist trua på talentet ditt!

 

Lykke til!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller