Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til støtte fra NAV? Kan ikke jobbe fordi jeg er syk.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har akkurat fylt 18 år. Jeg går på vgs og skal ta 2 fag til høsten. Har ikke mulighet til å jobbe eller gå mer på skole siden jeg er syk. har vært det i noen år nå. Siden jeg går under 50 % på skole får jeg ikke noe stipend. Kan jeg få noe fra nav siden jeg ikke kan jobbe. hvordan er det når man går litt på skolen? Jeg bor hjemme, men har jo lyst til å klare meg selv, uten å leve av mamma og pappa.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, hyggelig at du skriver til oss!

Så lenge du går på videregående skole, så har dine foreldre fortsatt plikt til å forsørge deg med det du trenger til mat, klær, medisiner og så videre. Vi forstår selvfølgelig ditt ønske om å klare deg selv.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber pga sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden. Les spesielt under avsnittet: "Hvem kan få arbeidsavklaringspenger?".

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (88 370,-). Det vil si 176 740  kroner i året, før skatt.

Dersom du søker om arbeidsavklaringspenger, så må det legges ved en legeerklæring. Du må også registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no, og sende meldekort hver 14. dag.

Da det er saksbehandler på det NAV kontoret du tilhører som behandler en slik søknad, så kan vi ikke si sikkert her på ung.no om dette er noe du har rett til. Du kan eventuelt ringe oss på tlf: 55 55 33 33 hvis du har flere spørsmål.

Vi ønsker deg en riktig fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din