Hopp til hovedinnholdet

Pengegave fått til konfirmasjon - kan foreldrene bestemme om de kan brukes?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa har alltid tatt valg for meg og lar meg aldri få bestemme noe selv. jeg konfirmerte meg i vår og pappa satt inn alle konfirmasjonspengene mine i banken uten mitt samtykke. Jeg fylte 15 før konfirmasjonen min, og har man ikke rett til å bestemme over egne penger da? De andre vennene mine får bestemme hva de vil kjøpe for det. er litt leit å se venner som har kjøper seg mac og moped, og har mye å shoppe for mens jeg har ingenting..

Besvart 31.08.2018 14:41
 

Svar
Hei

Jeg kan forstå at det er vanskelig å se at vennene dine får bruke pengene de fikk i konfirmasjonsgave til å handle ting de ønsker seg. Regelverket sier at dersom et barn har tjent pengene sine selv, vil de som hovedregel kunne disponere over dette selv. Men penger som man har fått i gave til konfirmasjon, faller ikke nødvendigvis inn under en slik rett til å disponere selv, uten samtykke fra foreldrene. Det må foretas en konkret vurdering av hva som var meningen med gaven som ble gitt. Du kan lese mer om dette i artikkelen som jeg har lagt med i svaret mitt til deg. 

Det er ofte snakk om mye penger når man får dette som gave til konfirmasjon. At foreldre ønsker å verne om dette og bevare beløpet, kan være forståelig. Det beste hadde vært om dere sammen kunne bli enige med hverandre om pengene kunne brukes, hvor mye og til hva. Jeg anbefaler at du forsøker å få til en dialog med faren din om dette.

 Lykke til!

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din