Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få moren min til å forstå at jeg bør kjøpe en PC?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er som du kanskje ser en gutt på 17 år og i flere år har jeg hatt lyst til å kjøpe meg en stasjonær PC for selvsparte penger. Moren min er dessverre ikke enig i dette da hun mener at disse pengene bør gå til lappen. Jeg har allerede en konto til billappen hvor jeg har selvsparte 17 000kr. Ut ifra det jeg har lest så koster hele prosessen med å skaffe seg billappen gjennomsnittlig 30 000 så føler jeg for såvidt er på god vei. Greia er at jeg ønsker å bruke noen av pengene fra min egen sparekonto for å legge det over til lappen slik at jeg ikke har så lang vei å gå på så kort tid. Har en egen jobb med inntekter så disse 10 000 jeg ønsker å ta ut har jeg tjent opp igjen pluss mye mer innen jeg flytter ut uansett... Har prøvd å snakke ut om at det å kjøpe PC er min interesse og hva jeg har lyst til å bruke pengene mine på.. men jeg kommer ingen vei... har dere noen råd på hvordan jeg lan gå frem med dette...?

Besvart 05.04.2019 12:55
 

Svar
Hei!

Så fint å høre at du sparer og har god oversikt over det du har. Det er en god egenskap og noe du får nytte av fremover. 

Jeg forstår at det er vanskelig og få din mor til å godta hvor mye dette betyr for deg. 

Jeg vil oppfordre deg til å skrive ned de grunnene du har får å kjøpe deg en stasjonær PC. Skriv ned de gode grunnene og kom med argumenter. Det å skrive ned ting kan tydeliggjøre og samtidig gjøre ditt ønske mer forståelig for din mor. Gi gjerne det du har skrevet til din mor eller les det høy opp for henne.  

Du kan også forsøke å forstå hvordan moren din tenker. Spør henne om hva det er hun bekymrer seg over ved at du bruker penger på dette. Hva er det verste som kan skje? Har hun noen gode grunner? 

Dersom du viser at du forstår henne, kan det faktisk gjøre det lettere for henne og godta at du vil bruke pengene på din interesse. 

Du har også lov å bestemme selv hva du vil bruke pengene på, når du selv har tjent disse inn. 

"Er du over 15 år, kan du selv bestemme over penger du har tjent selv.  Er foreldrene dine bekymret for hva du bruker pengene på, må de ha tillatelse fra Fylkesmannen til å nekte deg å bruke pengene." Barneombudet i Norge. 

Les mer om dine rettigheter over penger du selv har tjent her: barneombudet.no/dine-rettigheter/egen-okonomi-og-arbeid/rett-til-a-bruke-egen-lonn/ 

Dette kan du også fortelle til foreldrene dine. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din