Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble utsatt for voldtekt, hvordan skal jeg fortelle dette til foreldrene mine?

Jente 18 år
 

Spørsmål

For 2 år siden var jeg på ferie i syden og jeg og en venninne skulle ut på en resturang/bar i nærheten. Vi hadde vært der året før og kjente de som jobbet der. Da vi hadde vært der noen timer begynte de andre som var der og gå og da satt bare jeg og venninnen min igjen. Plutselig så vi at de to som jobbet der pekte på oss og lo og snakket om noe, men vi forsto ikke helt hva de mente der og da. Litt senere skulle jeg reise meg for å gå på toalettet, da jeg reiste meg kjente jeg at jeg var helt svimmel og dårlig og jeg skjønte ikke hvorfor jeg hadde blitt så dårlig. Da jeg gikk inn på toalettet dyttet han ene som jobbet der meg inn og låste døren. Han tok på meg og jeg prøvde å rope på hjelp, men ingen hørte meg. Etter en god stund da han hadde drevet å klådd på meg og tatt av meg klærene klarte jeg tilslutt å slå til han med albuen og løpe ut døren. Det tok lang tid før jeg klarte å fortelle foreldrene mine om dette og da jeg fortalte det var de veldig støttende og jeg fikk masse hjelp fra div. psykologer og leger osv. Men noen måneder senere var jeg på fest og det samme skjedde. Jeg protesterte og sa nei flere ganger, men han som gjorde det stoppet ikke. Alt han sa var "det går bra, det går bra" og jeg prøvde å dytte han vekk og si nei, men han bare fortsatte. Han voldtok meg, og jeg klarte ikke stoppe han. Det er nå ca 1 1/2 år siden dette skjedde. Jeg har slitt og sliter endel med det nå. Jeg har skikkelig tankekjør og jeg er veldig mye trist og har utviklet angst. Jeg føler også at det er min feil at dette har skjedd. Jeg har ikke fortalt dette til foreldrene mine, jeg klarer det bare ikke. Jeg har utrolig lyst til å fortelle det til de, siden de spør hele tiden hvorfor jeg er trist og hvordan jeg har det. Men jeg klarer det rett og slett ikke. Derfor trenger jeg hjelp til å vite hvordan jeg skal kunne fortelle det til dem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er svært vonde opplevelser du har vært gjennom. Det var bra at du klarte å fortelle foreldrene dine om det som skjedde i Syden, og at du fikk støtte og hjelp i etterkant. 

Du forteller at du etter voldtekten har merket at du er trist, engstelig og har skyldfølelse. Dette er følelser og reaksjoner som mange opplever etter voldtekt. Jeg håper du kan fortelle foreldrene dine om dette slik at du kan få hjelp til å få det bedre. 

Det er vanskelig å fortelle noen om voldtekt, ofte synes mange det vanskeligste er å komme i gang med å fortelle. Det kan kanskje hjelpe å forberede seg litt på hvordan man vil starte samtalen, f.eks. si "det er noe jeg lenge har tenkt å fortelle dere, men det er veldig vanskelig å si det." Noen synes også det kan være lettere å skrive ned i et brev.

Det virker som du tenker mye på dette og plages av det, så jeg tror du vil føle en lettelse når du har fortalt det. Hvis det blir vanskelig å fortelle det til foreldrene dine, kan du også gå til helsesøster på skolen din, fastlege eller Helsestasjonen for Ungdom der du bor, det er viktig at du snakker med noen om dette. 

Du kan også kontakte DIXI ressurssenter (www.dixi.no), som er et ressurssenter for dem som har opplevd voldtekt. Der kan du få tips og råd til hva du bør gjøre. 

Håper dette kan være til hjelp for deg, lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep