Hopp til hovedinnholdet

Hun ville ha sex i utgangspunktet! Hun har tenkt å melde meg for voldtekt!

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 20 år og har hatt sex med en jente på 18 ganske ofte de siste 3 månedene. Det var hun som ledet an og ville ha sex i utgangspunktet, men nå vil hun ikke være med meg lenger. Her i går fikk jeg vite at hun har sagt til foreldrene sine at jeg voldtok henne første gang vi hadde sex og at alle de andre gangene følte hun seg presset til å ha sex. I tillegg har hun tenkt til å anmelde meg for voldtekt, når det var hun som ville ha sex i utgangspunktet!!! Mitt spørsmål er: Hva skal jeg gjøre?? Hvis det blir en sak av det, så kommer de helt sikkert til å tro på en uskyldig liten jente, selv om hun egentlig er det motsatte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for sprøsmålet.

Det er fint at du deler dine bekymringer her.
Du sier at en du har hatt sex med ganske ofte har tenkt til å anmelde deg for voldtekt, og at du sier det var hun som ville ha sex i utgangspunktet. At du er usikker på hva du skal og kan gjøre.

Vi kjenner ikke til situasjonen mellom dere, men vil svare deg generelt, med tanke på hva som er viktig i en situasjon der to mennesker har sex. I tillegg vil vi gi kort orientering om den strafferettslige bestemmelsen som omhandler voldtekt og deretter litt generelt om beviskravet i straffesaker.

Et seksuelt møte mellom to er ikke en "avtale" som betyr: "har du gjort A må du gjøre B". Et seksuelt møte mellom to bør bety: "vi skal begge ha det godt og du kan ombestemme deg når som helst fordi jeg respekterer dine valg. Hva legger dere i ordet sex? Det kan bety så mye. Uansett, alt skal være frivillig og begge skal være enige hele tiden.

Jeg vet ikke om det har vært rus i bildet men på generelt grunnlag kan vi si at rus kan skape utydelige grenser og uklarheter rundt et eventuelt overgrep. Når man har drukket alkohol eller brukt andre rusmidler vil man ofte ikke være i stand til å gjøre de samme vurderingene eller handle likt som når man er edru. Når det i tillegg har vært en nær relasjon mellom deg og jenta kan det gi en mulighet for misforståelser. Samspillet mellom to som ønsker å ha sex er i stor grad kroppslig og ikke verbalt. Er man beruset blir det enda mer komplisert å tolke hverandres kroppslige signaler og responser.

Straffelovens bestemmelse:
Straffeloven paragraf 192 omhandler seksuell omgang som oppnås ved bruk av makt eller tvang, eller seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg handlingen. Eksempel på seksuell omgang er samleie, oralsex og andre samleielignende former.

Voldtekt forbindes gjerne med handlinger hvor det brukes omfattende grov fysisk vold og gjerningsmannen er ukjent. Men det er ikke bare de tilfellene hvor det har vært direkte fysisk vold som slag og spark som anses som voldtekt. Også de tilfellene der det har vært brukt makt og tvang, for eksempel å holde noen igjen og holde noen nede rammes. Truende adferd for å oppnå sex anses også som voldtekt. Trusler om avsløringer, rykter etc. for å oppnå sex vil for eksempel anses som truende atferd etter straffelovens bestemmelse.

Det vil også være voldtekt dersom man har sex med en som er bevisstløs eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen. Har man sex med en som er for beruset til å si nei vil det kunne anses som voldtekt.

Du må også vite at selv om du får blackout som følge av alkohol eller andre rusmidler, og dermed ikke husker hendelsesforløpet, vil ikke det frita for skyld.

Siden de grovt uaktsomme tilfellene også er gjort straffbare, så vil det være straffbart selv om man ikke oppfatter at seksualpartneren er ute av stand til å motsette seg handlingen. Det avgjørende er om man klart burde forstått dette. Det vil si at selv om  du tror den seksuelle omgangen var frivillig, kan du likevel dømmes for voldtekt, dersom du er sterkt å bebreide for at du ikke forsto at det ikke var tilfelle. Det kan kanskje være at du på grunn av egen ruspåvirkning ikke forstod at du selv utøvede vold, tvang eller trusler eller at du ikke forsto jenta var for beruset til å si nei. Det kan typisk forekomme i situasjoner der den truende atferden er beskjeden, og utsatte pga. rus eller frykt ikke har vært i stand til å motsette seg den seksuelle handlingen.  

Bevisvurdering:

Det er viktig å understreke at selv om hun anmelder deg vil det ikke automatisk føre til at det blir en straffesak. I etterkant av en anmeldelse vil påtalemyndigheten (politiet) først iversette etterforskning. Dersom etterforskningen fører til at påtalemyndigheten blir overbevist om at det her foreligger et lovbrudd og de mener at dette kan bevises i retten, vil de ta ut tiltale.

Kravet om at all rimelig bevistvil skal komme tiltalte til gode, er en ulovfestet, men sentral rettsikkerhetsgaranti i Norge. Prinsippet innebærer et meget strengt beviskrav: Retten må være sikker på tiltaltes straffeskyld for at det skal kunne ilegges straff.

Det er ikke noen lett situasjon for noen av partene, men vi håper dette var litt oppklarende for deg. Les også våre artikler nedenfor.

 

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer

Voldtekt og seksuelle overgrep

Mann truer ei jente (colourbox.com)

Seksuelle overgrep kan være uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn.

Les mer

- Hadde sex med en som kanskje ikke ville

Hånd (colourbox.com)

Jeg ble kjent med ei jente på byen forrige helg og hun ble med meg hjem. Vi var ganske fulle begge to, og vi lå sammen. Etterpå ble jeg litt bekymret for om hun egentlig var med på det frivillig eller ikke. Hun prøvde å si nei og sånt. Hva skjer om hun anmelder meg?

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

- Har anmeldt falsk voldtekt

Jente snakker i mobil (colourbox.com)

Jeg var så utrolig sinna på eksen min som gikk fra meg, at jeg anmeldte han for voldtekt. Hadde bare så lyst til å hevne meg, han hadde vært utro og behandlet meg som dritt. Nå har jeg roet meg litt og angrer veldig på anmeldelsen. Han har jo aldri voldtatt meg. Hva vil skje nå? Kan jeg straffes for dette?

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep