Hopp til hovedinnholdet

Jeg var utsatt for et overgrep, men saken ble henlagt. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente på 19år. litt etter sommeren 2017, vart jeg utsatt for et overgrep. natten overgrepet skjedde vart jeg kjørt rett til sykehuset for og ta tester. jeg har anmeldt saken og føler selv jeg har nokk bevis og vitner, men saken vart henlagt. dette har gått veldig tungt på meg. jeg syntes dette er så feil å urettferdig hvordan kan sånne folk kan gå løs, hvorfor henlegges overgrepssaker så lett. har tenkt en stund på dette, det og gå ut på sosiale medier med det. men hvordan? kan jeg få hjelp til det? kan det hjelpe saken min

Besvart 13.02.2018 19:37
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det opplevdes vanskelig for deg at saken ble henlagt. Overgrepssaker kan ofte være utfordrende å etterforske, bl.a. fordi det blir ord mot ord, og det kan være vanskelig å bevise hva som faktisk har skjedd, f.eks. at det ble brukt tvang. For å kunne bli straffet, må retten finne det bevist utover en hver rimelig tvil at tiltalte er skyldig. Politiet tar ikke en sak inn for retten med mindre de mener at bevisene holder til domfellelse. Hvis de ikke mener bevisene er gode nok, henlegger de saken. Dette betyr ikke at de ikke tror på deg. Når politiet henlegger en sak, kan man klage på henleggelsen innen en bestemt frist. Jeg regner med du har fått oppnevnt en bistandsadvokat som du kan diskutere dette med. 

Det vil sannsynligvis ikke hjelpe saken din at du går ut på sosiale medier med det. Hvis du mener det er riktig for deg, og du har tenkt godt gjennom det, kan det likevel være positivt å skrive noe om dine synspunkter rundt temaet overgrepssaker og henleggelse. Du kan også skrive innlegg i avisen, f.eks SiD i Aftenposten. Det kan være lurt å få noen du stoler på til å lese gjennom det du skriver først. Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at det kan være straffbart å identifisere vedkommende som var mistenkt (eller siktet) i saken (straffeloven § 267).  

Hvis du ikke allerede er i kontakt med hjelpeapparatet, kan det være fint å ha noen å snakke med om det du har opplevd. Du kan bl.a. kontakte fastlegen som evt. kan henvise deg videre, eller helsestasjon for ungdom. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep