Hopp til hovedinnholdet

ble sugd av en fremmed mann da jeg var 14 og 16 år, er dette voldtekt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg ble sugd av en fremmed mann på et treningssenter for 2 årstider da var jeg 14 da han spurte meg om alderen sa jeg i panikk at jeg var 16 siden jeg ville ikke at han skulle vite hvem jeg er eller alderen min så jeg slutta å trene der. Nå 2 år senere så startet jeg igjen og NÅ er jeg 16 han sugde meg igjen første gangen jeg var der igjen jeg sa ikke noe i mot det eller gjorde noe men er dette voldtekt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har forklart at du for to år siden, da du var 14 år gammel ble sugd av en fremmed mann. Du fortalte denne mannen at du var 16 år på dette tidspunktet.

Videre har du forklart at dette har skjedd igjen, nå som du er 16 år. Du sier at du ikke sa noe i mot eller gjorde motstand, men du lurer på om dette er voldtekt.

Du har ikke forklart nærmere om hvordan mannen gikk fram i forkant av dette, hvordan dere kom i kontakt og hvordan dette skjedde. Det er derfor vanskelig for meg å svare konkret på om hendelsene regnes som voldtek.

Det er viktig å huske på at uansett om disse forholdene regnes som voldtekt eller ikke, så var det straffbart av denne mannen å utføre oralsex på deg da du var 14 år. Det finnes en egen bestemmelse i straffeloven som sier at det er ulovlig og straffbart å ha seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Oralsex vil regenes som seksuell omgang.

Det kan få betydning for saken at du fortalte denne mannen at du var 16 år, da du bare var 14 år.

Hva som er voldtek er beskrevet i straffeloven § 291. Av denne bestemmelsen fremgår det at:

Med fengsel inntil 10 år straffes den som

a) skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd,
b) har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen, eller
c) ved vold eller truende atferd får noen til å ha seksuell omgang med en annen, eller til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.

Som du ser av bestemmelsen regens det som voldtekt dersom denne mannen skaffet seg seksuell omgang (suging vil inngå i dette) ved vold eller truende atferd.

Det er flere faktorer kan ha betydning for hvordan en handling oppfattes, for eksempel kan både alder, sårbarhet, omgivelsene og relasjonen mellom de involverte ha betydning for vurderingen av om det er utøvet vold eller truende atferd. Det vil ha betydning hvordan du oppfattet denne situasjonen, og det skal mindre til for at det skal regnes som overgrep hvis offeret er et barn.

Som sagt har denne mannen uansett gjort noe straffbart fordu du var under den seksuelle lavalderen, og jeg synes du skal snakke med noen om dette og anmelde hendelsene til politiet. Å anmelde han vil også være med på å hindre at han gjør dette med flere.

Jeg har stor forståelse for at det kan være veldig vanskelig å snakke om dette, men det kan hjelpe deg til å få det bedre. Har du en lærer, fastlege eller helsesøster du kan snakke med dette om? Disse personene har taushetsplikt, og kan ikke fortelle om dine opplevelser til andre.

Dersom du kunne tenke deg å ringe noen for å prate, så kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111, nettadressen er: www.116111.no og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000, nettadressen er: www.incest80057000.no.

På denne siden kan du også finne andre steder hvor du kan få hjelp.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Om samtykke til sex

Nei er nei (amnesty.no)

Det kan være vanskelig å sette grenser når det kommer til sex, og mange synes det er vanskelig å forstå hva seksuelt samtykke er i ulike situasjoner. Amnesty har derfor laget seks filmer om sex, grensesetting og samtykke - og du kan se alle her!

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep