Hopp til hovedinnholdet

Er det han har gjort voldekt eller trakassering?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg var på nattklubb hvor jeg og venninnen min avtalte at vi ikke skulle forlate hverandre slik at ingen var alene men hun forsvant jo. En guttegjengen kom bort og en gutt der var veldig kåt og jeg var veldig ute og klarte ikke å ta vare på meg selv. Han hooket m meg og befølte meg hvor han fingret og tok meg på puppene og kysset meg mens jeg ikke var helt tilstede. Klarte ikke å forsvare meg så han forsette jo bare. Heldigvis var d noen som oppdaget hva som skjedde og fikk tak i vaktene som fikk han vekk fra meg. Men jeg ble jo sendt hjem jeg også og da sto han å ventet på meg utenfor. Han fulgte meg til bussen og på veien tok han meg i tissen og på rumpen, og under bhen på puppene selvom jeg sa han måtte roe seg, men han sa han ikke kunne styre seg. På busstoppet forsatte han å ta på meg selvom jeg sa han måtte stoppe og gå vekk. Han sa han skulle gå hvis han fikk hadekyss og ville ikke jeg men d var den eneste måten han ville gå på. Er det han har gjort voldekt eller trakassering?

Besvart 08.04.2019 19:08
 

Svar
Hei jente 18 år. 

Det er så trist å lese at du har opplevd dette. Når noen mot ens vilje tar på pupper/kjønnsorganer,  så kaller vi det et seksuelt overgrep. Det er din kropp, og du bestemmer over den! Ingen har lov til å ta på kroppen og kjønnet ditt hvis du ikke selv vil det. 

Uansett om man har drukket alkohol eller ikke, skal et nei respekteres! Du sa tydelig nei, og denne gutten respekterte det ikke, men fortsatte. Det er hans skyld og hans skam! 

I den vedlagte artikkelen som heter "Hva er seksuelle overgrep?" står det blant annet: "Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser. ... Seksuelle overgrep er ufrivillig fysisk kontakt som for eksempel berøring, beføling, slikking, suging, fingring, onanering, samleie og voldtekt. Hvis noen gjør noen av disse tingene mot deg, eller prøver å gjøre det, uten at du vil, regnes det som et seksuelt overgrep."

Du må snakke med noen om det som skjedde. Du kan ringe hjelpetjenester, om å få hjelp etter overgrep. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også snakke med fastlegen din. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Du kan også snakke med foreldrene dine/de foresatte. 

Når du snakker med noen om det som skjedde, får du mulighet til å sette ord på tanker og følelser, og du vil få gode innspill og spørsmål som kan hjelpe deg videre, at du ikke blir "sittende fast" i hendelsen. Det er din kropp! Du eier den og du har rett til å glede deg over den og nyte den. 

Snakk med noen om dette!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep