Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt voldtatt mens jeg sov, hvordan er loven for dette?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Er en 17 år gammel jente som sovnet veldig full på fest. Våknet til en veldig ubehagelig opplevelse av at en mann på 27 hadde tatt av meg klærna, han klådde meg nedentil og på brystene mine, jeg er ganske sikker på at han tok meg i rompa, fordi jeg våknet på siden med hånden foran rompa og med tissen hans ved siden av, kjente også ubehag i rompa dagene etter. Jeg lurte på hvordan lovene og reglene er i slike saker? Hvis jeg prøver å anmelde han, kan han i det hele tatt få noe straff?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om her, høres ut som en voldtekt, og er selvfølgelig ulovlig.

Jeg kaller dette voldtekt, fordi det er tydelige tegn på at han har hatt seksuell omgang med deg (seksuell omgang inkluderer både vaginalt og analt samleie), i en situasjon der du var ute av stand til å motsette deg handlingen.

Voldtekt= seksuell omgang med noen som er ute av stand til å motsette seg handlingen.

 

Når det gjelder loven er det ulike regler og strafferammer etter hva vedkommende har gjort. Det å ta av noen klærne og klå på dem, kalles seksuell handling, og er selvfølgelig også ulovlig når det gjøres uten den andre sitt samtykke.

 

Strafferammene er slik:

 

Voldtekt: 

Den alminnelige strafferammen for voldtekt etter straffeloven § 192 første ledd er fengsel fra 14 dager til 10 år. Det er en minstestraff på to år dersom det dreier seg om voldtekt til samleie eller dersom den skyldige for å oppnå seksuell omgang med vilje har fremkalt en tilstand der fornærmede er ut av stand til å motsette seg handlingen (for eksempel dopet ned fornærmede). 

 

Seksuell handling, inkl.beføling:

Seksuell handling forekommer med en annen. Eksempler på dette er berøring eller beføling av kjønnsorganer eller bryster utenpå eller innenfor klærne. Seksuell handling er straffbart etter straffelovens § 200 når det skjer med noen som ikke har samtykket til det. Straffen er bøter eller fengsel inntil 1 år, men fengsel inntil 3 år når handlingen foretas med barn under 16 år og inntil 6 år når visse særlig skjerpende omstendigheter foreligger.

 

 Det å anmelde seksuelle handlinger er viktig.

Jeg vil absolutt anbefale deg å kontakte politiet og forklare saken. Det som er utfordringen her, er at det kan være vanskelig å ha noen bevis for at det du har opplevd har skjedd-samtidig er det likevel viktig å anmelde.

 

Og viss du vet hvem vedkommende er, hjelper det selvfølgelig. Og i en etterforskning vil da både du og han kalles inn til avhør, og viss han innrømmer å ha gjort dette mot deg, står saken selvfølgelig sterkere for din del. Viss han nekter for dette, blir det opp til politiet å vurdere om de har nok informasjon/kunnskap til å kunne anse han som siktet for å ha gjort dette.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!


Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep