Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få "angrepille" på helsestasjon for ungdom, og når kan jeg ta graviditetstest?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, hadde ubeskyttet sex igår, under 12 timer altså. Han trakk ut og sæden kom på magen min. Han sier at kan kom litt etter han trakk ut. Vet at d alltid er en sjangse om å bli gravid ved ubeskyttet sex og vet også at d kan forkomme at han kan få sæd litt før han kommer liksom... jeg overtenker alt hele tiden og err skikklig redd.. får angst osv... kan jeg ta angrepille? Isåfall, hvordan type og kan jeg få det gratis på helsestasjon for ungdom? Og hvor lenge etter kan jeg ta graviditetstest?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver inn til Ung.no for å få hjelp!

Jeg anbefaler deg å ta nødprevensjon siden dere hadde ubeskyttet sex. Selv om faren er mindre for graviditet når gutten trekker seg ut før utløsning, er det en mulighet for å bli gravid.

Jeg anbefaler deg å dra på apoteket i morgen for å kjøpe nødprevensjon. Du kan kjøpe Norlevo eller Ellaone. Det er viktig at du tar nødprevensjon så tidlig som mulig, og helst innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apotek for kjøp av nødprevensjon.

Helsestasjon for ungdom har nødprevensjon, men bruker ikke å være åpent i helgene. Du bør derfor kjøpe dette på apotek og ikke vente til helsestasjon for ungdom åpner på mandag. Da har det gått mer enn 3 døgn fra du hadde samleie.

Graviditetstesten vil kunne vise at man er gravid ca to uker etter at man hadde ubeskyttet samleie, eller dersom en tar testen hvis mensen ikke kommer.

Graviditetstesten måler hormoner som kroppen sender ut bare når man er gravid. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker, helst tre, etter ubeskyttet sex, for da kan det være at man ikke har nok hormoner i kroppen til at testen er positiv selv om man er gravid.

Anbefaler deg å lese artikkelene om nødprevensjon

Vennlig hilsen helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Angrepille - på apoteket, butikken og bensinstasjoner

Jente oppgitt (colourbox.com)

Nødprevensjon kan kjøpes på apoteket, men kan også kjøpes i enkelte dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet