Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått på p-piller i over 4 år, men har sluttet nokså nylig pga jeg begynte i slutten å slite med mellomblødninger og blødninger under sex, noe som var veldig irriterende.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på p-piller i over 4 år, men har sluttet nokså nylig pga jeg begynte i slutten å slite med mellomblødninger og blødninger under sex, noe som var veldig irriterende. Jeg gikk da på microgynom, men var hos gynekologen og sjekket det opp, tok celleprøve og diverse, samt klamydiatest. Han satte meg på noen andre piller, Loette. Disse var ikke noe bedre, og jeg følte det var feil av han å sette meg på disse, da jeg burde hatt noen som var kraftigere. Tenker å dra til legen igjen snart for å begynne på noen andre, men lurer på hvilke jeg burde begynne på? Hvilke p-piller har mest hormoner? Vil helst ikke få noen feil igjen. Og jeg gikk ned et par kg da jeg sluttet, vil jeg legge på meg disse igjen da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no.


Det er ikke lett å finne den ideelle p-pillen som "oppfører seg" som den enkelte ønsker. Hvordan hormonene påvirker kroppen kan variere fra person til person. Du har tydeligvis opplevd mye av de uønskete bivirkningene som mellomblødninger. Det er bra at du har vært til lege for utredning og utelukket at det er andre ting som ligger til grunn for plagene dine. Du spør om hvilken pille du nå skal be om som er kraftigere og har mer hormoner. Det er det vanskelig å svare på. Jeg råder deg til å kontakte legen din på nytt. Fortell hva du er misfornøyd med. Det er ikke sikkert at du vil bli fornøyd med en p-pille med enda kraftigere hormon innhold. Du har allerede brukt Microgynon som er en av dem som inneholder mest av hormonet østrogen, i tillegg har du bl.a Yasmin og Mercilon.

Du spør om du vil legge på deg igjen hvis du starter med andre p-piller.  P-piller kan gi en LITEN vektøkning fordi hormonet gestagen kan gi noe økt appetitt, mens hormonet østrogen kan holde tilbake noe vann i kroppen. Noen merker en vektøkning på noen få kilo, mens andre ikke merker noe som helst. I og med at du har gått ned et par kilo etter at du sluttet med p-piller er det mulig at disse evt. vil komme på igjen hvis du starter på nytt. 

Du kan også gå på Helsestasjon for ungdom. Der er det både lege og helsesøstre som kan hjelpe deg.

 Håper dette var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon