Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått på Desogestrel Orifarm i ca. 6 måneder. Jeg har glemt å ta p-pillen 2 ganger, og har begge gangene tatt angrepille. Siste gang  var for over 2 måneder siden. Jeg får mensen selv om jeg tar p-pillene, men denne måneden er mensen forsinket med et par uker og jeg har fortsatt ikke fått den. Jeg har alltid hatt litt uregelmessig menstruasjon (både med og uten p-piller), men 2 uker er mer enn vanlig. Er det vanlig at p-pillene gjør at man plutselig slutter å få mensen, eller er jeg gravid? Jeg skal til helsestasjonen og sjekke så fort jeg får mulighet, men frem til da, hva tror dere?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på desogestrel orifarm i ca. 6 måneder. Jeg har glemt å tatt p-pillen 2 ganger, og har begge gangene tatt angrepille. Siste gang jeg tok en slik pause var for over 2 måneder siden. Jeg får mensen selv om jeg tar p-pillene, men denne måneden er mensen forsinket med et par uker og jeg har fortsatt ikke fått den. Jeg har alltid hatt litt uregelmessig menstruasjon (både med og uten p-piller), men 2 uker er mer enn vanlig. Er det vanlig at p-pillene gjør at man plutselig slutter å få mensen, eller er jeg gravid? Jeg skal til helsestasjonen og sjekke så fort jeg får mulighet, men frem til da, hva tror dere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Dersom man glemmer en eller flere piller og det går mer enn 36 timer, så er man ikke sikret mot graviditet. Disse rådene er da anbefalt å følge;

  • Ta pillen du glemte så raskt som mulig og dagens pille litt senere. Ta aldri mer enn 2 piller pr dag.
  • Bruk kondom eller avstå fra samleie de neste 2 dagene.
  • Hvis du har hatt samleie uten kondom de siste 5 dagene før du glemte pillen, anbefales det nødprevensjon så raskt som mulig i tillegg, og ta en graviditetstest etter 3 uker.


Med denne type prevensjon kan mensen komme hver måned, men den kan også utebli helt. At den nå ikke kommer kan i tillegg ha med at du har tatt nødprevensjon å gjøre siden denne i seg selv kan gi blødningsforstyrrelser. Mest sannsynlig er du ikke gravid. Det finnes  forklaringer på at det nå er mindre sannsynlig at det skulle komme blødninger i tillegg. Har man tatt nødprevensjon er det uansett anbefalt å ta en gravitest for å finne ut av om en graviditet kan være mulig. Så anbefaler deg da å få tatt en gravitest for å finne ut av dette. Gravitester skal man kunne stole på svaret av fra 14 dager etter evt. graviditetstart.

 

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Kva veit du om alkohol? #2

Korleis blir effektane av trening dagane etter ein har drukke alkohol?