Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar der fra en p-stav er tatt ut til mensen kommer tilbake?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som har hatt p-stav i over et år i mars, men måtte til slutt ta den ut pga uregelmessige blødninger. Tok ut staven i mai og det har nå gått 7-8 uker uten at jeg har fått tilbake mensen eller blødningene. Jeg begynner helt ærlig å bli litt stressa nå. Jeg har regelmessig samleie og ønsker å begynne på p-piller igjen så fort som mulig. Hvor lang tid kan jeg forvente at det tar før jeg får mensen? Kan jeg starte med p-piller selvom jeg ikke har fått mensen? Kjæresten min og jeg begynner å bli utolmodige nå.. Vi «hopper ofte av i svingen» er det trygt? Han har tross alt noen års erfaring og har aldri fått utløsning inni skjeden min, etter jeg tok ut staven. Takk for svar på forhånd❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Det er individuelt hvor lang tid det tar fra man slutter med hormonell prevensjon til mensen er tilbake og regelmessig. Men siden dere har ubeskyttet sex råder jeg deg til å ta en graviditetstest. Eggløsning kommer to uker før første mens, slik at man kan bli gravid før mensen er tilbake. Det å hoppe av i svinger er ikke trygt. Det kommer ofte litt væske fra penis før utløsning og den kan inneholde sædceller.

Hvis graviditet er helt utelukker kan du starte med p-piller før mensen er tilbake, men det er anbefalt å starte i begynnelsen av mensen. Starter du på mensens førte dag er du beskyttet med en gang. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avbrutt samleie - "å hoppe av i svingen"

Par i senga (colourbox.com)

Har dere hatt avbrutt samleie (uten prevensjon), såkalt ”hoppe av i svingen”. Det er risikabelt og jenta kan bli gravid.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon