Hopp til hovedinnholdet

Utsette mensen med p-piller

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har mensen om en ukes tid, men vil gjerne utsette det. Har egentlig resept på kombinasjons-piller, og lurer på om jeg kan starte å ta de nå eller om jeg må vente og ta første pille når jeg først får mensen? Om jeg starter på p-piller i morgen, vil det være nok til å forskyve mensen fpr litt? Trenger ikke å bruke p pillene som prevensjon, kun utsette mensen. Eller er det for sent nå? Hvor langt før må man ta p pillene med hormoner før de forskyver mensen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Du kan starte å ta p-pillene nå, men det kan da hende at du vil få litt mellomblødninger. Det vil kunne forskyve mensen din hvis du starter med p-pillene en uke før du egentlig skal ha mensen.

Hvis du starter med p-pillene når du får mensen vil mensen mest sannsynlig bli litt mindre enn den ellers pleier.

Når en har begynt på p-piller, anbefales det å fortsette over tid. Kroppen behøver ikke pause. Risikoen for bivirkninger er størst de første månedene etter at du begynner med en kombinasjonspille. Derfor er det lurt å bruke p-piller uten unødvendige pauser, eller at man stopper og begynner med p-piller for å forskyve mensen. 

Hvis du kun skal bruke p-pillene til å forskyve mensen vil jeg heller anbefale deg å starte med Primulut -N. Primolut-N er en tabletter som forskyver mensen. Månedlig utsettelse av blødning skal kun gjøres hos brukere som er sikret mot graviditet. 1 tablett 2-3 ganger daglig i maks. 10-14 dager. Medikasjonen begynner 3 dager før forventet menstruasjon. Blødning kommer 2-3 dager etter seponering. 

Primolut-N er reseptbelagt og du må derfor få det hos legen din. 


Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon