Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å begynne med p-piller, da jeg blør veldig mye under mensen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har veldig lyst til å starte på p-piller,for å slippe mensen. Hver gang jeg har mensen,blør jeg alltid gjennom om natta og må skifte på senga minst 3 ganger i perioden jeg har mensen. Jeg blør også mye de 2-3 første dagene og det er da jeg alltid må skifte på. Grunnet dette må jeg ofte avlyse ting,som hvis jeg skal på en leir/overnatting og jeg får mensen de dagene må jeg avlyse dette for jeg blør alltid gjennom og mye,noe som er ganske leit. Jeg snakket med mamma om det,men ho vil ikke jeg skal begynne fordi jeg ikke har hatt det lenge nok,men jeg har hatt mensen i snart 8 måneder. Jeg skal snart dra på helsestasjonen for ungdom og spørre om p-piller for jeg er lei uten å si noe til mamma og pappa. Hvordan kan jeg skjule det for mamma f.eks? Takk for svar.

Besvart 27.01.2019 14:50
 

Svar
Hei!

Å starte med p-piller kan være en løsning, dersom du har problemer med store og plagsomme blødninger under mensen.

Det finnes ellers mulighet til å få noen hormontabletter (Primolut-N) fra lege, dersom du trenger å få utsatt mensen i forbindelse med ferier, overnattinger osv

Det er fint at du har snakket med moren din om dette. Foreldre kan imidlertid lett få bekymringer når unge jenter vil ha p-piller så tidlig. Kanskje er de også redd for at døtrene sine skal begynne tidligere med sex osv.

Du kan fint begynne med p-piller, selv om du har hatt mensen i bare 8 måneder. Det går helt fint.

Du har også mulighet til å skaffe p-piller uten at foreldrene dine vet det. Det kan du gjøre både hos fastlege og på Helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier (helsesøster) på skolen vil også kunne hjelpe deg. Du kan også be moren din om å snakke med helsesøster, om det kan være en alternativ løsning for deg?

Å skulle holde det skjult, er kanskje ikke så enkelt for deg? Når du er under 16 år må du betale p-pillene selv. Spørsmålet er om du har egne penger eller om du trenger å få det fra foreldrene dine? Har du penger selv, er det lettere for deg å holde det skjult.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon