Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noe annet enn p-piller jeg kan bruke mot uren hud?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går på en p-pille som heter diane, som er mot mensen smerter, uren hud, å som også blir brukt som prevansjon. Det som er problemet er at jeg blir veldig fort sur og lei med for veldig små ting, noe jeg ikke takler over lenger tid... Jeg prøvde en liten periode uten, og det funket veldig bra, men jeg får uren hud igjen og mensensmerter. Finnes det noe annet jeg kan gjøre mot urein hud og mensensmerter? Vurderer og ta p-stav og gjøre noe annet med uren hud og smerter.

Besvart 22.05.2019 17:57
 

Svar
Hei jente 15 år.

Det var leit å høre at du føler at du blir raskt småsur og lei deg for ting du ikke oppfatter som om de egentlig er store. Du bruker nå Diane p-pille.

Det er vanlig at man har mye sterke følelser, både positive og negative når man er på din alder, og det er ikke sikkert dette har noe med p-pillen å gjøre. Synes du at du har merket noen endring i dette etter at du begynte på den? Jeg forstår det som at du merker forskjell siden du skriver at det funket veldig bra når du var uten en periode.

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler, jeg legger ved en artikkel nedenfor her som du kan lese. Jeg foreslår at du tar kontakt med fastlegen din, slik at dere kan finne en annen type prevensjon som fungerer bedre for deg.

I tillegg kan du snakke med fastlegen din om problemene dine med uren hud. Det stemmer at Diane hjelper, men det er mye annet man kan gjøre. Man kan få både antibiotika, kremer og tabletter, og dette er det legen din som bestemmer.

I ungdomsårene forandrer huden seg samtidig som hormonproduksjonen øker, og det er i hovedsak dette som gjør at huden blir lettere mottakelig for kviser og uren hud. Huden trenger rens morgen og kveld slik at du får fjernet skitt og urenheter som kan forverre problemene. Selv om huden kan føles fet trenger den også fukt slik at den ikke blir uttørret. Hvis huden blir fuktfattig vil den begynne å produsere mer fettstoffer, noe som kan forsterke problemene med uren hud. Bruk en mild fuktighetskrem, som er beregnet for ansiktet.

Når du er ferdig med rens kan du, avhengig av hvor plaget du er, bruke et produkt som behandler uren hud og kviser. Hvis du har fått en reseptbelagt krem eller gel bruker du det etter anbefaling fra legen din.Dette må du snakke med legen om.

Hvis du imidlertid kun har milde plager kan du først forsøke med et reseptfritt legemiddel som reduserer kviser og uren hud, for eksempel Basiron. Basiron inneholder aktive stoffer som åpner tette porer og reduserer bakterievekst, og kan være et godt alternativ hvis du ønsker å forsøke med egenbehandling mot kviser.

Det fins også andre alternativer som kan brukes, så det beste er å forhøre seg på apoteket slik at man får den behandlingen som passer best. Det er viktig å være tålmodig når du går i gang med behandling. Huden bruker minst 4 uker på å fornye seg, og full effekt av behandlingen kommer kanskje ikke før etter flere måneder.

Ikke klem kvisene dine, uansett hvor sjenerende eller plagsomme de er. Du kan fort forverre plagene dine, og enda verre, du kan gi deg selv arr som kan være synlige i lang tid fremover. Hvis du ønsker å skjule kvisene, bør du heller bruke en dekkstift som ikke tilstopper porene eller et akneplaster.

Håper dette var til hjelp for deg. Jeg legger også ved en artikkel om kviser hvor du kan lese mer. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon