Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke sove da jeg er redd for at mamma skal bli syk eller ikke komme hjem.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter veldig psykisk for jeg er så redd for å miste mammaen min. Jeg er edd et skjer sykdom eller at mamma en Ga ikke kommer hjem. Det gjør så vondt at jeg ikke får sove om natten. Jeg ligger flere timer om natten når jeg er trøtt og tenker på dette. Hjelp...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no

Du skriver at du er redd for moren din sin helse. Du er redd for at hun skal bli syk eller bli borte for deg. Det høres ut som du er redd for at du plutselig må leve livet uten moren din. Det du beskriver er noe alle barn frykter, å miste foreldrene sine.

Du skriver ikke om pappa. Hvis det er slik at du ikke har en pappa, så er det ekstra sårbart. De som kun har en voksen person som forelder vil kunne føle ekstra på denne sårbarheten. Det er når man er trøtt og sliten at slike vanskelige følelser blir ekstra sterke. Når man legger seg for kvelden kan fort tankene komme. Du skriver at du ligger våken i flere timer og tenker på dette om natten.

Det kan godt hende at du fortiden er mer redd og trist en det som er normalt. Da dine følelser påvirker søvnen din slik at du får for lite søvn tenker jeg at du trenger hjelp. Når du sover for lite vil du være trøtt på dagtid, og da er det igjen lettere å bli enda mer redd og trist.

For at du skal få det bedre er det første du skal prøve å få til å sove bedre. Her er noen tips for bedre søvn. Du kan få hjelp til dette både av helsesøster og av fastlegen din. Det vil være lurt av deg å snakke med moren din om dine tanker. Det kan være hun kan berolige og trøste deg. Kanskje det ikke er grunnlag for din frykt. Hvis ikke dette hjelper er det lurt å prøve å få kontroll over følelsene og tankene dine. Her er en artikkel som gir deg kunnskap om hvordan du kan hjelpe deg selv til å bli tryggere og mer glad. Enkelte personer trenger mer hjelp for å få det bedre psykisk. Det å snakke med helsesøster eventuelt en psykolog vil hjelpe deg til å bli sterkere psykisk.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme